Апельсинова культура

2149 0

Ми у соцмережах:

Апельсинова культура

Вибори, революція, апельсини — ці слова були ключовими в будь-яких розмовах за останні декілька місяців. Політикою зненацька захопилися всі, що в цій ситуації, врешті-решт, не дивно. Не оминула всюдисуща політика музикантів і інших митців різного масштабу. До виборів багато музикантів мали можливість значно поповнити свої кишені, а після — ще й зробити собі безкоштовну рекламу. Не будемо говорити про столичних зірок — у них там свої «розклади». Як виявилося, місцеві музиканти теж непогано попрацювали на мистецько-політичній ниві.

«Гроші давай, давай гроші...» Виборів рівенські музиканти завжди чекають з нетерпінням — не розбещені концертами, вони у цей час отримують можливість поспівати, та ще й за гроші. За які — це вже кому як поталанить. Зазвичай пропонують провінціалам небагато у порівнянні з гонорарами «розкручених», що примушує музиканта задуматись: а чи варто? Саме тому тут вже в хід йдуть ідейні переконання музиканта. Як казав задовго до виборів Юрій Журавель із «Ot Vinta», для одного кандидата ми гратимемо за сто доларів («по собівартості»), для іншого — за дві тисячі. Безкоштовні передвиборчі концерти в нашому місті поділяються на дві частини. За одного відомого кандидата їздили агітувати популярні й навіть неукраїнські артисти, котрі виступали на великих сценах із потужним звуком, світлом тощо. Звісно, виконавцям меншого рангу доступ до таких концертів був закритий. Лише одного разу місцевих запросили пограти на концерті громадського об’єднання «Держава», яке, щоправда, відкрито ні за кого не агітувало — цікаво, що тоді Юрій Поліщук, «Веснянка» та інші рівняни виступали в одному концерті разом із Володимиром Пресняковим. Активніше працювали рівенські музиканти на підтримку «народного» кандидата. Молодий рок-колектив «Джа-ра» завдяки тісним контактам із луцькими активістами протягом осені їздив у своєму першому концертному турі. Саме туром, зважаючи на масштаб зібраної команди, можна називати виступи райцентрами Волині. А потім гурт приєднався до команди відомого місцевого продюсера Миколи Орешка. Він вже давно мав дружні стосунки із керівництвом штабу «Нашої України» і восени на замовлення штабу почав організовувати концерти як у Рівному, так і в районах (Здолбунів, Радивилів). На них майже завжди виступав власний проект Орешка «Фольклорний театр Дуліби» (ФТД, створений не без допомоги партійців), співаки Сашко Невже та Юлія Земляк, і та ж «Джа-ра». Якщо волинські концерти для рокерів були грошовитими, то вже на Рівенщині вони могли виступити й «за ідею» — хіба погано для розкрутки, коли граєш після гурту «Мандри»? Принциповість в агіткультурі виявив Олексій Казанцев і його «Брем Стокер» — він просто відмовився працювати на будь-кого, хоча іще півроку тому мріяв добряче на виборах заробити. Очевидно, не домовились про ціну.

З «козою» на вантажівку Це щодо відносно спокійних акцій перед виборами. Коли ж країна, принаймні її частина, перефарбувалася в помаранчевий колір, музиканти ніби прокинулися й виявили нестримне бажання побути із своїм народом. І цікавих моментів тут вистачало. Так, учасник команд «Джа-ра», «ФТД», «Команда Кусто» Андрій Ляшук на другий день акції непокори на деякий час покинув роботу, взяв свою волинку та поїхав у Київ. Там, біля Адміністрації Президента, хтось, побачивши інструмент, запропонував розважати демонстрантів, від чого музикант відмовитись не зміг. Ляшук заліз на одну з вантажівок, що перегороджували в’їзди, та дістав свою «козу», реакцію незвичної для музиканта публіки можна було передбачити... Але найбільшим «щастям» для провінційного музиканта міг стати лише виступ на центральному київському Майдані, куди поїхали «Los Dynamos» та «Ot Vinta». Останнім не зовсім пощастило — їх вже внесли до списку виступаючих, але в останній момент трохи відсунули через... грузинський хор. Потім часу вже не було, тому пограти перед багатомільйонною аудиторією «вінтам» не вдалося. Більше пощастило «динамосам» — діставшись столиці за власні кошти, вони зіграли декілька речей, чим дуже порадували своїх земляків-протестуючих.

«А ну шуруй, шуруй давай...» В Рівному сцена та аудиторія були значно меншими, проте це не зменшувало бажання грати та співати безкоштовно. «Ot Vinta» стареньку пісню «Шуруй» присвятили чинному Президенту, Сашко Невже співав записану на власній студії досить непогану революційну пісню «Усі разом», один раз із власної ініціативи виступив «Брем Стокер». Постійно мешканців майдану Незалежності підбадьорювали «Екстазі», «Чорні черешні», Леонід Репета, ФТД тощо. Окрім музикантів, свій внесок зробили й інші митці. Фотохудожник Олексій Потянок протягом активної стадії акції відзняв декілька плівок, найкращі кадри з яких віддав «Студентському братству», котрі зробили з них фотовиставку «Революція в обличчях», яка зараз виставлена поблизу наметового містечка. Наразі мистецькі акції продовжуються. Музиканти Юрія Журавля приєдналися до команд «Танок на Майдані Конго», «Тартак», «Океан Ельзи», «Мандри» та ін., що днями розпочали тур східними та південними областями на підтримку єдності та неподільності України офіційно й агітуючи за «народного кандидата» неофіційно. За концерти рівняни отримають гроші, менші від свого традиційного гонорару (500 доларів), хоча рекламної користі від виступів значно більше, ніж від грошей. Аби тільки розлючені східняки обличчя музикантам не побили.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також