Беріть радянський диплом

2764 0

Ми у соцмережах:

Беріть радянський диплом

Поки українські студенти намагаються долучитися до європейського стандарту вищої освіти, долаючи всі тестові й екзаменаційні бар’єри на шляху у вуз, деякі особи здобувають «документ про освіту» просто на вулиці... І така «послуга» користується попитом. Ми дізналися всі подробиці: як замовити, одержати і, головне, — як відрізнити підроблений диплом від справжнього.

А ціна підробки — всього $350 У підземному переході однієї зі станцій київського метрополітену стояла непримітна жінка з табличкою: «Дипломи». З’ясувалося, що це посередник. А всі деталі може розповісти якийсь Євген, для якого жінка запропонувала залишити їй номер мобільного телефону. Через кілька днів Євген відгукнувся. Він бадьоро розповів про свої необмежені можливості. Мовляв, всього за один тиждень може зробити диплом про вищу освіту будь-якої спеціальності, будь-якого вузу. А головне, витрати мінімальні, у порівнянні зі справжньою вузівською освітою. Отож дешеве задоволення у вигляді диплома старого радянського зразка мені запропонували всього за $350. Для тих, хто не знає — це така синя книжечка із позолоченим написом «Диплом». Їх випускали аж до 1998 року. А от пластиковий документ, нового зразка, обійдеться клієнту вже у $800. Євген пояснив, мовляв, його складніше підробити: — Тут нові технології потрібні, це ж не просто — кірочку від руки заповнити, — вмовляв він.

Пластиковий документ купувати ризиковано Навіть якісь гарантії надав, щоправда, тільки на синю «совкову кірочку», адже пластикові, на жаль, віднедавна почали реєструвати в загальноукраїнській базі даних. А перевірити, чи є реєстраційний номер диплома в базі, простіше, ніж посилати запити в університетські архіви. До того ж на запити не завжди дають відповіді. http://www.osvita.net — за цією адресою легко можна перевірити справжність пластикового диплома. Я погодилася на диплом старого зразка, назвала всі необхідні дані вигаданої людини, якій нібито потрібен документ. Замовлення, як і було обіцяно, виконали за один тиждень. Щоправда, періодично «фальшиводипломник» передзвонював, уточнюючи, чи не скасували замовлення. Навіть обмовився, що сам він їх не робить, а замовляє в «своїх» і платить виробнику аж $280. А от мізерна різниця — це і є його заробіток. А в іншому наш «підрядник» виявився виконавчим, ввічливим, обов’язковим. Так що нічого поганого про такий «сервіс» сказати не можу...

Свіжі «кірочки» потрібно трішки потріпати Коли настав час забирати фальшивку, ми з Євгеном завчасно домовилися зустрітися на платформі станції метро. Там до мене підійшов чоловік років 45ти, середнього зросту, акуратно одягнений. Представився і, щоб уникнути зайвих очей під час обміну грошей на «замовлення», запропонував піднятися на верхній ярус платформи. Так у нього опинилися $350, а в мене — фальшивий диплом Харківського інженерно-економічного інституту (незабаром після того, як наш «мнимий студент» його «закінчив», вуз перейменували на Харківський державний економічний університет). Автор перевірив — все правильно, як домовлялися, спеціальність — економіст. Судячи з придбаного документа, наша вигадана «освічена людина» вступила в університет у 1988 році, закінчила у 1994му. Щоправда, вигляд у диплома був дуже свіжий і запах друкарської фарби ще не зник.

Євген навіть пожартував: — Диплом потріпати не заважало б, щоб правдоподібніший був, і в брудне місце покладіть... Або дітям віддайте, нехай зашарпають. Як виявилося, навчався наш «студент» майже на одні п’ятірки і зрідка — на четвірки. Навіть захистився на «відмінно» по темі: «Керування соціально-психологічним кліматом трудового колективу». Одне слово, прекрасний студент був — ну просто фахівець з великої букви... А далі почалася робота правоохоронців, які «взяли» дипломних справ майстра. Результати експертизи, що провели в міліції, показали, що в реєстрі випускників такої людини не значиться, та й печатка на дипломі не справжня.

І звідки в «безробітного» дорога «Тойота Камрі»? Сам Євген, як потім з’ясувалося, виявився не Євгеном (його дані не розголошуються в інтересах слідства). Під час затримання він висловлювався не зовсім пристойно, чим трохи зіпсував свій імідж люб’язного чоловіка середніх років. Воно і зрозуміло. Тепер проти лже-Євгена порушена кримінальна справа за ст. 358 Кримінального кодексу України «Підробка документів, печаток, штампів і бланків, їх збут, використання підроблених документів». Як з’ясувалося, проживає затриманий у Києві відразу за кількома адресами. Є родина і двоє повнолітніх дітей. Шахрай під час допиту запевняв, що, мовляв, тимчасово безробітний, що підробляв на парковці, а раніше трудився на будівництві. І, що цікаво, у нашого героя є автомобіль бізнес-класу — «Тойота Камрі». Судячи з цього, на дипломах можна непогано заробити. І ризику небагато. Адже в міліцію із заявами про підроблені дипломи звертаються досить рідко. Проблема в тому, що вдається впіймати найчастіше тільки посередників, точніше, продавців підроблених документів, а виготовлювачі залишаються безкарними. Та й наш впійманий посередник може відбутися штрафом у розмірі до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів або арештом на термін до шести місяців. У крайньому разі, йому загрожує позбавлення волі від трьох до п’яти років. Так що не виключено, що незабаром Євген відновить свій прибутковий бізнес. І будьте впевнені — зробить швидко, «без шуму і пилу» і недорого візьме. Так чому б йому не процвітати, якщо ризики мінімальні, а попит є?

До речі При доброму адвокаті шахрая, скоріше за все, виправдають Слідчий столичної міліції, який не побажав бути названим, розповів «Газеті...», що подібні випадки затримання торговців дипломами (посередників) бувають вкрай рідко. Це легко пояснити, адже найчастіше посередники називаються іншими іменами і всіляко страхуються, передаючи фальшивку іноді навіть через незнайомих людей. Далі шахраї повністю заперечують свою причетність до справи, і довести зворотнє дуже важко. Крім того, і наше законодавство не ідеальне, зокрема, Карний і Кримінально-процесуальний кодекси залишають багато лазівок для шахраїв. А при хорошому адвокаті виправдувальний вердикт — не проблема. Але навіть якщо справа і доходить до покарання, часто шахраї відбуваються умовним терміном. Слідчий також відзначив, що найчастіше в нас підробляють не тільки дипломи, але і різні посвідчення пільговиків і посвідчення, які дозволяють проникнути на охоронювані території.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також