Без права голосу

1868 0

Ми у соцмережах:

Без права голосу

Мешканці Рівного продовжують наполегливо протестувати проти небажаного сусідства з розважальними закладами та вимагати, щоб чиновники, які дозволяють їхню діяльність, зважали і на їхню думку.

Цими днями редакція отримала лист від мешканців будинку №190 на вул.Соборній: «Наш будинок здано в експлуатацію в 1957 році й до 2001 року квартири під’їзду №2 використовувались лише як житлові. Поки підприємець Григорій Завадський не відкрив на першому поверсі в квартирі №12 бар «Грегор». Вже тоді, даючи дозволи на функціонування розважального закладу в тісному оточенні квартир, жоден з чиновників не вважав за необхідне поцікавитися, чи сподобається мешканцям будинку майже цілодобово слухати музику, сварки і пісні «веселих» відвідувачів, вдихати чадні випари з кухні закладу та тютюновий дим. Хоча скарги від мешканців будинку почалися з відкриттям бару і продовжуються до цього часу, нічого не змінилося на краще. Мало того, власник бару прикупив ще квартиру №15 на другому поверсі й без жодного дозволу вже розпочав будівельні роботи, щоб розширити бар і зробити його двоярусним. Тим часом всі протести мешканців будинку залишаються без відповіді. Хотілося б, щоб чиновники уважно перечитали лист Державного комітету будівництва, архітектури і житлової політики від 2001 року за номером 5/2-6, який забороняє використання квартир під торгові організації, офіси, контори і заклади громадського харчування. Якщо наша проблема не вирішиться, змушені будемо звертатися до Генеральної прокуратури та Адміністрації Президента України.

Мешканці будинку №190 на вулиці Соборній ЛУК’ЯНЧУК, ОМЕЛЬЧУК, КУЛІШ, ЛІСІНА (та ще 15 підписів — В. К.)
Від редакції: Начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Микола Шолудько повідомив, що про проблеми мешканців житлових будинів, які потерпають через близьке сусудство з кафе і барами, чує не вперше, але, на жаль, у більшості випадків їх вирішення — справа непроста. — Річ у тім, — пояснює п.Микола Шолудько, — якщо до незалежності України був закон, який зобов’язував розміщення кафе-барів у житлових будинків узгоджувати з його мешканцями, то зараз такого закону немає. Якщо приміщення перебуває у комунальній власності міста, то влада вправі дозволяти власнику квартири переобладнувати її під що він собі забажає. Єдина умова — отримати погодження і дозволи на реконструкцію приміщення, а також узгодити діяльність майбутнього закладу чи установи у відповідних інстанціях і службах. Натомість, переобладнуючи свою квартиру під, скажімо, кафе, підприємець не зобов’язаний питати на це дозволу в усіх мешканців будинку. Головне, щоб він виконав всі приписи та умови служб, які видають дозволи. Зокрема, зробив у кафе звукоізоляцію, витяжки, окремий вхід тощо. Єдиний виняток з цього правила становлять хіба що товариства співвласників будинку. Якщо мешканці будинку об’єднуються у таке товариство, і воно цілком легітимне, то лише тоді реконструкція і переобладнання квартир повинні узгоджуватися з ними. Головний архітектор Рівного Микола Пасічник додав, що лист Державного комітету будівництва, на який посилаються автори листа, насправді є лише рекомендаційним листом Держкомунгоспу. — Тобто це не більш ніж рекомендація, — говорить Микола Пасічник. — До того ж у нас є закони про власність, і кожен вправі розпоряджатися нею, як забажає. Скажімо, переобладнувати свою приватизовану квартиру під кафе, і без жодного погодження з іншими мешканцями будинку. Ми ж можемо вимагати від нього лише, щоб ця перебудова відповідала всім відповідним вимогам. І повірте, це питання стоїть у нас на особливому контролі. Ми не зацікавлені, щоб громадяни згодом зверталися до нас зі скаргами. Тому завжди, як то кажуть, сім раз перестрахуємося, перш ніж дозволимо у житловому будинку щось реконструювати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також