Без страху

2246 0

Ми у соцмережах:

Без страху

Майже у кожної жінки майбутні пологи асоціюються зі страхом і болем. Рівенський лікар акушер-гінеколог Лілія Романенко збирається подолати цей стереотип мислення, застосовуючи як голландські, так і українські методики навчання майбутніх мам правильного поводження на різних термінах вагітності. Саме тому вона заснувала в нашому місті нову громадську організацію «Центр свідомого батьківства «Школа мам».

Усе почалося з голландців Лілію Романенко помітили під час проходження курсів на тему психологічних аспектів поведінки вагітних у Львові. Такі курси голландські медики проводили й в інших містах нашої держави і з усіх учасників запросили до Голландії лише десятьох, в тому числі й Лілію Романенко. Голландські методики не могли не зацікавити, адже ця держава славиться найнижчою в світі дитячою та материнською смертністю. Тут майже 90% жінок народжують вдома, у більшості випадків при пологах присутні чоловіки чи рідні. До пологів голландки готуються: роблять спеціальні гімнастичні та дихальні вправи. Перейнявшись побаченим у Голландії, п.Романенко загорілася ідеєю організувати щось на зразок «курсів підготовки до пологів» у нас. Тож почала активно її впроваджувати в життя при підтримці таких же ентузіастів, а це професійні акушерки, психологи, неонатолог, педіатр. Проблем з бажаючими випробувати на собі нові методики не було, адже на користь справи «працював» багаторічний досвід п.Романенко: її пацієнтки не могли не повірити своєму лікарю.

Пологи не повинні супроводжуватися страхом Головне завдання, яке ставлять перед собою працівники центру свідомого батьківства «Школа мам», — позбавити жінку страху перед пологами. Тому насамперед працівники центру намагаються майбутніх мам ознайомити з усіма нюансами перебігу вагітності. Вони на спеціальних заняттях знайомлять з психологічним та фізичним станом у період очікування появи немовляти, особливостями харчування тощо. Крім цього, жінки тут навчаються гімнастики в період вагітності, способів самодопомоги та знеболювання під час пологів, основ спілкування з новонародженим та догляду за ним. Багато уваги у центрі приділяють психологічному стану майбутніх мам. Відвідувати «Школу мам» можуть не лише майбутні мами, сюди відкрито дорогу й чоловікам, які люблять своїх дружин і турбуються про них. Тут їх навчать, як полегшити біль при потугах, як поводитись при пологах. Тож вони зможуть бути присутніми при народженні власної дитини. При бажанні з вагітними у «Школі мам» проводять заняття в басейні, а після пологів, щоб бути стрункими і в гарній формі, вони можуть пройти спеціальний комплекс вправ для відновлення фігури. Встановленню емоційної рівноваги в період очікування малюка сприяє й саме облаштування приміщення, в якому проводяться заняття. Тут все витримано у світлих сонячних фарбах, у костюмах такого ж кольору працюють інструктори.

Перші результати — Коли перша вагітна після занять у нас народила усього за 40 хвилин й без жодного крику, — розповідає п.Романенко, — «гудів» ввесь пологовий будинок. Мене питали: «Що ви робите з жінками, що вони поводяться спокійно і терпляче, ніби сплять? Гіпнотизуєте їх чи що?». Втім, усе пояснюється дуже просто: жінка у нас навчилася способів релаксації, тож у період між потугами не спала, як подумали акушерки, а просто розслаблялася, відпочиваючи таким чином і набираючись сили перед пологами. Інша сімейна пара, пройшовши курс у «Школі мам», теж успішно народила здорового малюка. У цьому випадку полегшити процес пологів допомагав чоловік. — Мені зовсім не страшно було йти з дружиною на пологи, — поділився враженнями молодий тато Михайло Лук’яник. — Завдяки заняттям у «Школі мам», на які ми ходили вдвох, обоє навчились полегшувати перебіг пологів, тож дружина значно легше перенесла народження малюка, а я відчув свою безпосередню причетність до його появи. — Поки що в Україні лише кілька таких центрів, як наш, — завершила свою розповідь п.Романенко. — Я дуже рада, що й рівнянкам ми можемо допомогти народити малюка без страху та майже без болю. Тому якщо когось зацікавив наш центр, звертайтесь за тел. 63-69-68.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також