Бездомних собак — у притулок

3180 0

Ми у соцмережах:

Бездомних собак — у притулок

До міжнародного скандалу, як кілька років тому у Києві, що послужив приводом для створення в столиці притулку для тварин, поки що у нашому місті не дійшло. Бездомних собак у Рівному просто відстрілюють, проявляючи активність напередодні важливих дат. З санітарного погляду гицлі просто очищають наше місто від «зарази» (сказу, лишаїв і т.п.), тобто роблять добру і корисну справу. З людського — вбивають безвинних і беззахисних живих істот, що з поняттям гуманності й доброти аж ніяк не поєднується. Чи можливе вирішення цього конфлікту, ми спробували з’ясувати.

Замість салютів створіть притулок — Ми говоримо про насилля і жорстокість на телеекранах, але, виявляється, і ходити далеко не треба, — розповіла нам жителька будинку №9, що на вулиці О.Дундича, Марія Демчук. — З жорстокістю віч-на-віч можна зустрітися в дворі власного будинку. Так, у нас нещодавно о пів на дев’яту ранку біля під’їзду звучали постріли. Це гицлі вбили трьох собак, що жили у нашому дворі. Все це відбувалося на очах здивованої італійки, яка приїхала до Рівного погостювати, моєї неповнолітньої хрещениці та ще кількох сусідів. Для іноземки, до речі, так само як і для моєї хрещениці, цей епізод, побачений не на екрані, був особливо шокуючим. За кордоном собак стерилізують, створюють для них притулки. Про подібний випадок розповіла і мешканка будинку № 17, що на вулиці Корольова, Людмила Тинчук: — Собак, які жили у нашому дворі, діти вигодували з піпетки. Вони доглядали їх і навіть економили видані батьками гроші, щоб купити щось смачненьке для своїх улюбленців. Собаки могли заважати хіба лишень злодієві, який краде ночами бетонні блоки із закинутого будівництва поблизу нашого будинку. Напевне, саме він і викликав одного дня гицля. Той довго не церемонився і на очах дітей, які вибігли на захист своїх чотириногих друзів, розстріляв їх з рушниці — кулями, а не шприцами, як це передбачено. Все навколо було забризкане кров’ю. Завбільшки з кулак дірка й у стіні від тих пострілів залишилася. Звичайно, побачене того дня було шоком для дітей нашого будинку. От я й хочу запитати міську владу, чи не можна зробити в місті якийсь притулок для бездомних тварин, щоб не розстрілювати їх на очах у дітей. Адже на салюти та феєрверки на честь різних свят гроші є, то чи не краще витратити їх на притулок? Обидві жінки, які порушили цю тему, а також їхні сусіди, сказали, що ладні навіть здавати певні суми на утримання притулку, аби лишень собак не вбивали.

Люди самі винні, що діти бачать жорстокість З цієї фрази розпочав свій коментар лікар-епізоотолог міської ветлікарні Сергій Кашляк. — Адже не гицлі мають дбати , щоб дітей у період відстрілу бездомних тварин не було на вулиці, — пояснив він, — а батьки. Звичайно, якби люди зібрали гроші на створення притулку для тварин, віднайшли приміщення для цього, це було б значно гуманніше, ніж відстріл. Наші працівники погодилися б обслуговувати такий притулок. Поділився своєю думкою з цього приводу і головний обласний дитячий психіатр Василь Галябар: — Комунальники не повинні вбивати бездомних тварин на очах дітей , адже дитина при цьому отримує неабиякий шок. Втім, відстріл бездомних тварин — це проблема не гицлів, адже вони просто виконують свою роботу. Важливо, щоб батьки в таких випадках правильно діяли: не бігли з гнівними вигуками за гицлем, а заспокоїли, наприклад, що собаку повезли на уколи в лікарню і коли він виздоровіє, то обов’язково повернеться. Якщо у дитини здорова психіка, то особливо сильних переживань з приводу побаченого у неї не буде. Принаймні до мене ще жодного разу не зверталися батьки через те, що їхня дитина отримала шок, бо на її очах вбили собаку. А ось після того, як собака вкусив, гавкнув чи наскочив на дитину, приходять часто. Адже наслідки цього найрізноманітніші: заїкання, сноходіння, нетримання сечі та калу тощо. Єдине додам: як правило, кусають чи нападають на дітей собаки домашні, а не дворові бездомні. Щодо збору грошей на притулок для бездомних тварин, то це — похвальна ініціатива і я за неї — обома руками. Адже діти зможуть бути у такому закладі волонтерами, будуть виховуватися на засадах добра, любові до братів наших менших, відповідальності за них. Поки що, щоб собак, вирощених усім двором, не вбивали на очах дітей, варто їх зареєструвати і тримати у підвалі чи іншому місці, але не у дворі. Працівникам ЖКП, у свою чергу, потрібно потурбуватися, щоб напередодні відстрілу бездомних собак про це було повідомлено мешканців будинків оголошенням. А вони, у свою чергу, подбають, щоб діти не стали свідками загибелі тварин.

Вбивати бездомних тварин дешевше, ніж утримувати — Питання про відстріл бродячих тварин порушується постійно, — розповідає Микола Рижий, начальник КАТП-1728, яке проводить санітарні відстріли бездомних тварин у нашому місті. — Одним це подобається, іншим — ні. Щодня у Рівному працює дві бригади, які виїжджають за заявками ЖКП чи мешканців міста, і знищують собак, стріляючи спеціальними шприцами (кулі їм дозволено застосовувати лише за межами міста). Як правило, це робиться у ранковий час. І. якщо журналістам скаржаться на те, що вбивають невинних собак, то мені — навпаки, надходить щоденно десяток дзвінків зі скаргами на те, що собаки покусали. Начальник міського управління житлово-комунального господарства Юрій Собчук, коли ми звернулися до нього із проханням прокоментувати «проблему бродячих тварин», запевнив, що у місті не проводиться відстріл бездомних тварин кулями, для цього використовують шприци з присипляючою речовиною. Щодо оголошень для мешканців з приводу відстрілів, то, за його словами, таких ніхто не дає, адже шукають гицлі бездомних тварин самостійно. — Якби жителі міста не викидали тварин на вулицю, — продовжив він, — проблеми бродячих тварин не існувало б. А ось створення притулку для таких собак — цілком нормальний вихід зі становища. Тільки, на жаль, він сьогодні нереальний. Адже комунальна галузь міста фінансується лише на 30-40 % від потреби. А притулок — це нове комунальне підприємство, на яке потрібно виділяти гроші з бюджету, щоб утримувати тварин і штат, який їх доглядатиме, щоб збудувати вольєри тощо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також