Бомбосховища — «обмежено готові»

2097 0

Ми у соцмережах:

Бомбосховища — «обмежено готові»

Минуло близько півтора року відтоді як чиновники згадали про давно закинуті, затоплені і запліснявілі сховища та укриття. Тоді ж рівняни дізналися і про кілька бомбосховищ, які, поки воєнна тематика нікого не цікавила, приватизували всупереч закону спритні підприємці. Поговорили — і забули. За місяці, поки в країні війна, у Рівному досі не відремонтували жодного сховища. Стан більшості з них визначили як «обмежено готові до використання». Тільки недавно взялися за ремонт одного бомбосховища — на вулиці Соломії Крушельницької, 62-А.

Бомбосховища Загалом у Рівному за Радянського Союзу набудували 199 сховищ та протирадіаційних укриттів. Тепер у цивілізованому вигляді залишилося 13 із них. Це або приватизовані сховища, або ж ті, які міська влада віддала у користування приватним підприємцям. У 84 «бомбосховищах» стан такий, що витримати людині навіть 10 хвилин там буде складно. А більшість захисних споруд міста — 102 — «обмежено готові до використання». Як кажуть чиновники, у них можна перебути у критичний момент, але на комфортні умови розраховувати не варто. Єдине, що за цей час до бомбосховищ таки встановили вказівники. Та й ті або періодично крадуть, або нищать. Не повернули, як обіцяли надзвичайники та прокуратура, і жодного з 18 сховищ, які нині у приватній власності. А з міського бюджету на ремонт сховищ передбачили тільки близько 420 тис. грн., яких ні на всі приміщення не вистачить, ні на їхній добротний ремонт. Бомбосховища Руслан Демуров, начальник міського управління з надзвичайних ситуацій:

— До роботи на посаді приступив недавно. Наразі проводимо інвентаризацію всіх сховищ та укриттів міста. Заглянемо у кожну шпарину і таки наведемо лад. Міський голова дав вказівку впорядкувати захисні споруди — і процес вже зрушив з місця. Наразі ремонтуємо сховище на вулиці Соломії Крушельницької, 62-А. Потім розпочнемо ремонт на Київській, 12. Йдеться про косметичний ремонт, щоб у приміщеннях можна було перебувати. Вистачить коштів — купимо стільці, столи. Сподіваюся, до кінця року вдасться ще відремонтувати не одне сховище. Все залежатиме від фінансування. Ці дві захисні споруди обрали, оскільки вони у густозаселених районах міста. Проте нагадаю, що в разі бойових дій на території Рівного більшість населення буде евакуйована. Укриття та сховища потрібні будуть для працівників підприємств, які залишаться. Укриття, яке ремонтуємо зараз, належить управлінню ЖКГ міста, на Київській — управлінню освіти. Якщо знайдеться хороший підприємець-господарник, в якому ми будемо впевнені, віддамо споруди йому у користування, щоб там постійно підтримували лад. Але додам, що користувачі захисних споруд за кілька годин після оголошення можливої атаки повинні будуть винести зі сховищ усі свої речі. Окрім того, маємо наразі кілька пропозицій від підприємців, які готові за власний кошт відремонтувати укриття та сховища у Рівному і користуватися ними. Поки що ми роздумуємо над пропозиціями. Додам також, що перевіримо усі приватизовані сховища та укриття. Якщо вони потрапили у приватні руки незаконно, будемо робити все, щоб їх повернути місту.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також