Найбільші виробники борошна області — Радивилівський комбінат хлібопродуктів та ЗАТ «Рівне-борошно» — поступово підвищувати ціну на свій продукт почали ще з вересня минулого року. За цей період, як повідомили в інспекції з контролю за цінами в Рівенській області, на першому підприємстві борошно пшеничне вищого гатунку подорожчало на 22%, у ЗАТ «Рівне-борошно» на 5%. Звісно, що вартість борошна позначилася і на собівартості хліба. Після річного періоду стабільності цін на цей продукт протягом останніх тижнів почалося його подорожчання.
Воно торкнулося і так званих соціальних видів хліба, тобто тих, які найбільш масово споживає населення. До них належать житньо-пшеничний та пшеничний І гатунку. Зокрема, ДП «Рівнехліб» популярний житньо-пшеничний хліб «Подільський» почало відпускати по 1,24 грн. за буханець (раніше 1,17 грн.), ТзОВ «Хлібодар» житньо-пшеничний «Альпійський» — по 1,52 грн. (раніше 1,47 грн.), а ВАТ «Поліссяхліб», не знімаючи з виробництва «Колоскового» за 1,17 грн., освоїло новий вид житньо-пшеничного хліба «Світязький» за ціною 1,24 грн. Обласна влада, як пояснила заступник начальника обласного управління економіки Валентина Корнійчук, має важелі впливу на регулювання цін на ці види хліба. На них для закладів торгівлі встановлено фіксовану торговельну надбавку в розмірі 8 коп. за один буханець. Окрім цього, на соціальні види хліба запроваджено граничний рівень рентабельності для підприємств-виробників 5%. Насправді, стверджує п. Корнійчук, виробництво цих видів хліба для підприємств низькорентабельне або взагалі збиткове. Тож вони змушені компенсувати свої збитки за рахунок випуску хлібобулочних виробів підвищеної якості, ціни на які не підлягають державному регулюванню. Щоб знайти шляхи стримання підвищення цін на хліб в області, минулого тижня в облдержадміністрації було проведено нараду за участю керівників підприємств-виробників борошна та хліба, територіального відділення Антимонопольного комітету. На ній представники Радивилівського комбінату хлібопродуктів повідомили, що у них є дешеве борошно у Держрезерві, однак воно заброньоване. Тож обласна влада вирішила звернутися з листом до Кабміну, щоб він дозволив це борошно розбронювати. Правда, за словами п. Корнійчук, використання борошна з Держрезерву не знизить існуючої ціни на хліб, а допоможе тільки її не підвищувати далі. На нараді також вирішено створити комісію, яка займеться перевіркою малих пекарень на предмет дотримання в області цінової політики на хліб. У свою чергу, інспекція з контролю за цінами перевірить торговельні заклади області. До речі, хліб подорожчав також у Житомирській, Чернігівській, Львівській областях та Севастополі.