Борщівник: найнебезпечніші — стебло і листя

289 0

Ми у соцмережах:

Борщівник: найнебезпечніші — стебло і листя

Відпочинок на природі часто завершуються прикрими несподіванками. У випадку, якщо ви побачили борщівник, то інколи навіть легкого дотику до його листя чи стебла достатньо, аби отримати опіки. Борщівник також є дуже сильним алергеном, він виділяє безліч ефірних олій. Тому відпочивати поблизу місць, де росте борщівник, небезпечно, особливо з дітьми.

Борщівник найнебезпечніший у період цвітіння, а цвіте він практично все літо. Опіки тіла викликають стебла і листя рослини, які містять велику кількість фурокумаринів — речовин, які при контакті зі шкірою й викликають опіки.

Опік у вигляді червоних плям і висипань, що нагадують бульбашки, може з’явитися не відразу, а через кілька годин і навіть кілька днів. Особливо якщо ділянка тіла, яка контактувала з рослиною, потрапить під дію сонячних променів. Фахівці кажуть: якщо впродовж півтори хвилини контактувати з борщівником, а потім дві хвилини побути на сонці, то можна отримати опік першого ступеня. Якщо зірвати листя рослини чи стебло, то можна отримати глибокі опіки, шкіра вкриється великими пухирями. Окрім того, може підвищитися температура, виникнути головний біль, озноб, запаморочення.

Перша допомога при опіках борщівником

Якомога швидше змити з тіла сік рослини — найкраще використовувати мильний розчин або розчин із харчовою содою, якщо немає — хоча б водою. Коли ж і води нема, то акуратно серветкою зняти з тіла сік, але так, щоб не розмазувати його по шкірі. А вже вдома промити мильним розчином.

Ділянку тіла, що контактувала з рослиною, слід закрити від прямих сонячних променів — накинути на руку футболку, сорочку, хустку

Удома на обпечену ділянку покласти серветку, змочену у розчині фурациліну. Підійде також міцний чорний чай, кора дуба (1 ст. л. кори залити двома склянками води і кип’ятити 10 хв.). У таких випадках знадобиться і аерозоль «Пантенол», гель «Рятівник» тощо.

Якщо опіки отримали маленькі діти або коли на тілі утворилися великі пухирі, то слід обов’язково звернутися по допомогу до лікаря. Пухирі самому проколювати не можна, бо якщо в рану потрапить інфекція, вона загоюватиметься довше і гірше.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також