Будівельні скандали «зам'яти» виставковим і молодіжним центрами

2202 0

Ми у соцмережах:

Будівельні скандали «зам'яти» виставковим і молодіжним центрами

У Рівному не вистачає громадських будівель, — вважають студенти-архітектори НУВГП. На сесії міськради вони розгорнули перед здивованими депутатами величезні плакати. Але не з гаслами, з якими завжди приходять пікетувальники, а з власними ескізами.

проекти НУВГП

Ескізи своїх проектів студенти показали нардепам під час сесії міськради
Микола Шолудько, доцент кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП:
— Ми разом із студентами представили три проекти, що можуть становити інтерес для міста. Перший з них — це музейно-виставковий комплекс на вул. Льва Толстого, 10. Чому з'явилася така ідея? Бо ще не закінчена історія щодо будівництва багатоповерхівки в охоронній зоні пам'ятки архітектури національного значення, якою є краєзнавчий музей. І ми пропонуємо рівнянам альтернативний проект забудови на тому місці. Він гармонійно впишеться в середовище, бо в ньому використано архітектурні елементи будівлі самого музею — вони лише інтерпретовані до сучасної форми. Орієнтовна вартість комплексу — 200 мільйонів гривень. І ми б хотіли, щоб згодом на сесії міської ради все-таки закріпили цю земельну ділянку за музеєм і зарезервували її для його розвитку. краєзнавчий музей Рівне А от в районі вулиць 16 Липня та Драгоманова (там, де нині автостоянка. — Ред.) можна було б звести молодіжний центр. Містом ширяться чутки, нібито там можуть побудувати чергову багатоповерхівку. Ми проти цього, бо за генпланом ця зона є діловою і призначена не для будівництва житла, а для громадського об'єкта. У Рівному справді маємо дефіцит культурних, мистецьких і спортивних закладів загальноміського характеру. Причому, наш проект молодіжного центру дозволив би зберегти існуючі старі будівлі, а не руйнувати їх. Перший поверх молодіжного центру буде вільним для пішоходів і для заїзду транспорту. Приблизна вартість будівництва — 300 мільйонів гривень. Третій об'єкт — на так званому Бармаковелі, що в районі вул. Костромської, де цієї зими рівняни із задоволенням каталися на лижах. Тому наші студенти пропонують створити там центр активного відпочинку — зимову лижну трасу, а під нею різні криті приміщення: спортивні зали, критий басейн з 50-метровою доріжкою, готель на 300 місць, боулінг, танцювальний майданчик, торгові приміщення, прокатні пункти. На трасі можна буде проводити спортивні змагання, а приміщення центру пригодяться і для літніх видів спорту. Сьогодні в Україні такі комплекси є дуже популярними. Цей об'єкт також буде коштувати порядку 300 млн. грн. Усі ці об'єкти розробляються відповідно до генерального плану міста та плану зонування території.
Віктор Гвоздинський, голова комітету з культури, мистецтва і духовності Громадської координаційної ради у Рівненській області:
— Я б радив депутатам частіше відвідувати захист дипломних робіт студентів-архітекторів. Там справді можна побачити чимало нових свіжих ідей. Хоч будете мати уявлення, яким можна зробити наше місто.
Відео з квадрокоптера ділянки на Толстого
Володимир Хомко, міський голова Рівного:
— Не заперечую, це все справді цікаво — можна навіть зробити депутатський день. Не хочу виглядати ретроградом, але є бажання і є можливості. 300 мільйонів — сума непідйомна для міста! Ще до того, як я став міським головою, був проект «Міленіум Плаза» — тоді мільйон гривень викинули на вітер! Я одразу казав, що його неможливо побудувати, бо там немає комерційної привабливості — за планом була церква, музей, виконком і ще щось… Хто ж з інвесторів за це візьметься? Тому цей «Міленіум Плаза» вмер. Треба робити так, щоб інвестор хотів це побудувати, щоб об'єкт був вигідним і для нього, і для міста.
Згадані архітекторами дві ділянки раніше фігурували у гучних скандалах. Так, на пустирі біля музею компанія «Стоград» планує звести житлову багатоповерхівку, і громадські активісти торік кілька місяців «воювали» із забудовником. Хоча галас навколо уже стих, зведення висотки досі не розпочато. За словами юриста компанії Миколи Сміховського, оформляється документація, і чи будуть зміни до проекту — йому поки невідомо. Так само жваві протести в 2015-му викликало бажання СБУ звести для своїх працівників багатоповерхівку на місці безкоштовної автостоянки на вул. 16 Липня. Після скандалу силовикам довелося відмовитися від претензій на землю. А нових проектів рішень міськради, які передбачали б зведення на тому місці житлового будинку чи торгового центру, поки немає.
Олена РАКС.
tag:квадрокоптер


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також