Бюро знахідок

17298 0

Ми у соцмережах:

Бюро знахідок

Мабуть, всі пам’ятають дотепний радянський мультфільм, в якому сумлінні працівники бюро знахідок розшукували власників загубленого майна й повертали їм пропажу. Хоча б раз у житті кожен з нас опинявся на місці клієнтів мультяшного бюро й втрачав щось цінне. Тож сьогодні ми спробуємо з’ясувати, чи є в Рівному можливість повернути загублену річ.

Стіл знахідок Найперше я вирішила пошукати установу, безпосереднє призначення якої допомагати тим, хто не надто уважно ставився до своєї власності й мав прикрість її загубити. Cтіл знахідок у Рівному існує й знаходиться в приміщенні паспортного столу за адресою: вул. Словацького, 3. Щоправда, номер 29-29-05 довго не відповідав — згодом виявилося, що стіл знахідок працює лише в певні дні: середу та п’ятницю й впродовж певних годин — з 14 до 17 години. За словами інспектора дозвільної системи Рівенського міського відділу міліції Віктора Рябухіна, власне речей в стіл знахідок потрапляє небагато — найчастіше це порожні гаманці та жіночі сумочки. Значно частіше, в 99% випадків, сюди приносять різноманітні документи — нині в столі знахідок зберігається повна шухляда загублених паспортів, водійських посвідчень, трудових книжок, свідоцтв про народження та шлюб, студентських та військових квитків та інших документів. Чи про існування столу знахідок відомо небагатьом, чи з якихось інших причин, але інколи загублені документи безнадійно чекають на своїх господарів місяцями — їх ніхто не шукає. Офіційно загублені речі та документи можуть зберігатися в столі знахідок впродовж року — якщо за цей термін власник не знайдеться, речі передають на знищення, а документи — до тих установ, які їх видавали. Практика показує, що найчастіше гублять документи молоді та літні люди, останні також є найбільш чесними громадянами — саме представники старшого покоління найчастіше прагнуть повернути власнику знайдену ними річ. Найбільше власники знайдених документів мають дякувати двірникам, особливо тим, котрі працюють на центральному ринку та залізничому вокзалі — вони найчастіше передають знахідки до міліції. Іноді трапляються просто неймовірні випадки — одного разу чоловік приніс до столу знахідок 50-гривневу купюру й попросив знайти її власника. На грошах адресу їх власників зазвичай не пишуть, тому надміру чесному чоловіку порадили залишити купюру собі. Загалом громадянин, котрий знайшов загублену кимось річ чи документ і прагне повернути її, прийшовши в стіл знахідок, мусить представитися і залишити дані про себе. Дехто не в захваті від цієї необхідності, проте лише в такому випадку можна отримати винагороду від ощасливленого власника знахідки. До речі, побажання про винагороду за власну пильність та чесність можна залишати в столі знахідок разом із знайденою вами річчю — працівники служби повідомлять власника про подібне бажання, сама ж служба працює безкоштовно і грошей за свої послуги не бере.

Якщо ви загубили паспорт Як розповіла начальник відділення громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Рівенського МВ УМВС України Людмила Габрієль, при викраденні паспорта необхідно звернутися в чергову частину міліції, при його втраті — в 19-й кабінет паспортного столу. Громадянин, котрий загубив паспорт, повинен прийти особисто, написати письмову заяву й викласти в ній усі обставини, за яких втрата паспорта сталася. Впродовж місяця він може користуватися тимчасовим посвідченням особи, а для виготовлення дубліката паспорта повинен надати усі необхідні документи — будинкову книгу, свідоцтво про народження, шлюб, довідку зі столу знахідок, військовий квиток та ін. В середньому виготовлення нового паспорта обходиться в суму близько 80 гривень плюс вартість фотографій, проте якщо в процесі роботи працівникам паспортного столу доведеться робити запити в інші області чи за кордон для перевірки якихось даних, сума може бути більшою. Штраф за втрату паспорта передбачений і становить від 17 до 51 гривні. Розмір штрафу визначається в індивідуальному порядку, враховуючи обставини втрати паспорта, соціальний статус особи, котра його втратила, та рівень її матеріального забезпечення. В окремих випадках штраф може й не призначатися.

...закордонний паспорт За словами виконуючої обов’язки начальника відділу в справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Рівенській області Лілії Драпчинської, якщо громадянин загубив закордонний паспорт, він мусить терміново звернутися до відділу в справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб і написати відповідну заяву. Зробити це потрібно чимшвидше, щоб запобігти використанню загубленого документа в злочинних цілях. Інформація про загублений закордонний паспорт вноситься до центрального банку втрачених документів на наступний день після звернення громадянина. Впродовж місяця після написання заяви про втрату документа перевіряються обставини цієї події. Якщо загублений паспорт знайти не вдасться — виготовляють новий на загальних підставах, що нині обійдеться в суму близько 250 гривень. Незважаючи на те, що рівняни гублять закордонні паспорти доволі часто, жодних санкцій до них за втрату документа не передбачено.

...посвідчення водія Як пояснив начальник рівенського МРЕВ ДАІ Михайло Саган, якщо були загублені посвідчення водія чи свідоцтво про реєстрацію технічного засобу, потрібно оформити тимчасові документи. Для цього спершу потрібно взяти довідку в Державтоінспекції за місцем проживання про те, що згадані документи не вилучалися у водія за порушення правил дорожнього руху. Тимчасове посвідчення водія видається строком до трьох місяців, для виготовлення нового посвідчення водій повинен скласти іспит на теоретичне знання правил дорожнього руху — вартість іспиту становить 10 гривень, й оплатити вартість виготовлення посвідчення: 110 гривень за звичайний документ, 185 гривень — за пластиковий. При втраті свідоцтва про реєстрацію технічного засобу також видається тимчасовий документ терміном на три місяці. Для виготовлення дублікату свідоцтва встановлюють технічний стан транспортного засобу, відповідність його номерних знаків та агрегатів, перевіряють по всіх базах розшуку. Для власника авто ця процедура обійдеться в суму близько 100 гривень. За словами пана Сагана, зазначені документи водії гублять дуже часто, проте жодних штрафів до них не застосовують — достатнім покаранням для надмірно неуважних є морока та витрати, пов’язані з виготовленням нових документів.

...платіжну картку За словами виконуючої обов’язки начальника відділу розрахункових операцій «Приватбанку» Катерини Напольської, якщо ви загубили пластикову картку, варто одразу зателефонувати за телефоном гарячої лінії, котрий зазначено в правилах користування карткою, і заблокувати ваш рахунок. Потім потрібно звернутися у відділення банку, де ви отримували картку, й написати заяву про її втрату. Картку перевипустять з новим номером та кодом, у «Приватбанку» ця послуга коштує 5 гривень. Якщо ж хтось знайшов картку й бажає повернути її власнику — варто віднести знахідку в найближче відділення того банку, назва якого зазначена на звороті картки. Нині пластикові картки втрачають доволі часто, переважно залишаючи їх у банкоматах чи гублячи поблизу них. Нерідко картки повертають, проте й у цьому випадку спеціалісти радять їх все одно перевипустити — адже картка побувала в чужих руках, що може мати небезпечні наслідки для ваших грошей.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також