Через зміни на ринку електроенергії споживачі «Рівнеоблводоканалу» без води не залишаться

1097 0

Ми у соцмережах:

Через зміни на ринку електроенергії споживачі «Рівнеоблводоканалу» без води не залишаться

Уже з наступного місяця чимало міст України можуть залишитися без централізованого водопостачання. А все тому, що їхні водопостачальні підприємства вчасно не розрахувалася із боргами за спожиту електроенергію, а відтак не змогли укласти договори із енергопостачальними компаніями, як того вимагали зміни на ринку електроенергії, що почали діяти в Україні з початку року.

На що розраховувати споживачам «Рівнеоблводоканалу», розповів директор підприємства Андрій Карауш (на фото).

Щоб зрозуміти увесь масштаб проблеми, варто повернутися на кілька місяців назад. Коли Уряд прийняв нові правила на ринку електроенергії. Згідно із ними водопостачальні підприємства із боргами за спожиту електроенергію, мали їх погасити і укласти договори з енергопостачальними компаніями до початку цього року. Ті, хто не встиг це зробити, підписували тимчасовий договір із постачальником так званої «останньої надії» – ТОВ «Укрінтерненерго». Договір цей діяв впродовж 90 днів. За цей час водопостачальні підприємства мали розрахуватися із наявними боргами, в тому числі і з ТОВ «Укрінтерненерго», знайти нового постачальника, укласти договір на надання послуг і працювати з ним вже за вільними цінами. Втім на сьогодні зрозуміло, що виконати нові правила вдалося далеко не всім. Рівень розрахунків з постачальником «останньої надії» не більше 40%. Відтак, більше половини міст України з наступного місяця без втручання уряду обійтися не зможуть, оскільки ТОВ «Укрінтерненерго» більше не матиме права відпускати їм електроенергію. В протилежному випадку їхні споживачі можуть залишитися без централізованого водопостачання.

— 1 квітня споживачів «Рівнеоблводоканалу» ніяк не зачепить, — говорить Андрій Карауш. – Оскільки останні сім років ми розраховуємося за спожиту електроенергію в повному обсязі і не маємо боргів, тому одразу уклали договір з Рівненською обласною енергопостачальною компанією. Договір цей укладався по переговорній процедурі і є у відкритому доступі на сайті нашого підприємства.

За словами пана Карауша, адміністрація підприємства приділяє особливу увагу розрахункам за заробітну платню своїм працівникам і за спожиту електроенергію. До речі, остання на «Рівнеоблводоканалі» займає 35% у складовій тарифів за послуги водопостачання та водовідведення.

Пов’язано це із необхідністю транспортувати воду із основного Горбаківського водозабору, що знаходиться за 30 кілометрів від обласного центру. Крім того, з огляду на те, що в місті немає власних очисних споруд, стоки доводиться перекачувати за 18 кілометрів до «Рівнеазоту». А на це все потрібна електроенергія, яка щомісяця обходиться нам більше як у шість мільйонів гривень. Звичайно, буває важко. І зараз в тому числі. Адже ми від початку року, коли почали діяти нові правила на ринку енергопостачання, вимушені щомісяця переплачувати 1 мільйон 200 тисяч гривень. І кошти ці у нині діючому тарифі не закладені, бо затверджувався він ще минулого року. Залишається сподіватися, що Нацкомісія при корегуванні нового тарифу цю різницю врахує. А ще маємо надію, що споживачі, які отримали від держави монетизовані субсидії, використають ці гроші за прямим призначенням - оплатять комунальні послуги. Бо саме від рівня проплат за спожиті послуги залежить нормальне функціонування підприємства, — підсумував пан Карауш.

Нагадаємо, що з 1 травня вступить в силу Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Окрім розширення прав споживачів Закон передбачає і нові обов'язки та більш жорстку відповідальність за комунальні борги. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також