Червонія на них немає!

3146 0

Ми у соцмережах:

Червонія на них немає!

Не минуло й чверті століття з того часу, коли влада віддавала церковним громадам забрані колись у віруючих храми, як католики із Ковеля зажадали повернення костелу св. Антонія, який у Рівному відомий як органний зал. Прибулий із Ковеля католицький священнослужитель не на жарт розбурхав обласну раду та філармонію, яка вже четвертий десяток років господарює у колишньому храмі. Місцевих католиків, яких досі цілком влаштовував повернутий їм «військовий» костел, поки що не чути.

Тадеуш Шкода, що не дожив до цього Василь Червоній, котрий колись миттєво перефарбувався із комсомольця у «православного» і з допомогою бандитів захоплював храми по всій області, незважаючи на обласну раду, яка тоді у повному складі залізала під стіл з переляку перед «православним активістом». У нинішніх католиків не те що Червонія, навіть Музичка немає, щоб взяти органний зал «штурмом» із бутафорськими автоматами. Монах Тадеуш, який прибув до Рівного «за храмом», страху у наших депутатів не викликає. Тому суперечка чи то за костел, чи то за органний зал обіцяє бути тривалою.

Микола НЕСЕНЮК.
Органний зал

Коментарі

Тадеуш, настоятель храму св. Анни у м. Ковель, монах Ордену братів менших францисканців України: — Не хочу, щоб у Рівному думали, що це якеь рейдерське захоплення. Що прийшов з Ковеля якийсь отець Тадеуш і хоче «вкрасти» храм. Це не моя примха чи забаганка — лише послух. Коли єпископ Віталій Скомаровський звернувся до мене з проханням поклопотати про повернення храму св. Антонія римо-католицькій церкві, я не міг його не виконати. Тому від листопада минулого року я офіційно займаюся цим питанням. Далекоглядних планів поки немає. Але ми могли би подбати і про ремонт, і про підсвітку храму — є чимало благодійних організацій та спонсорів за кордоном, які допоможуть з фінансуванням. Микола Орешко, директор обласної філармонії: — У нас відбулися збори трудового колективу і всі категорично проти передачі залу камерної та органної музики у власність римо-католицької церкви! А отця Тадеуша просимо відкликати свій лист на невизначений термін. Цю відповідь ми надіслали обласній раді і сподіваємося на зважене рішення. У рік органний зал відвідує до 50 тисяч глядачів, ми запрошуємо кращих виконавців з різних країн світу… Не можна позбавляти рівнян такого осередку класичної музики — це ж частина міської культури! До речі, ми хочемо відновити зруйновані шпилі на будівлі органного залу. Уже звернулися до обласної влади з проханням провести комплексну оцінку будівлі, щоб з'ясувати, чи витримає фундамент таке навантаження? Також є проект щодо облаштування перед органним залом Площі Музики. Петро Ричков, професор, кафедра архітектури та середовищного дизайну НУВГП: — У 2008-му ми проводили паспортизацію цієї будівлі і скрупульозно вивчали всі її особливості. Відновлення шпилів — дуже хороша ідея, що дозволить змінити силует центру Рівного у кращий бік, на їхньому тлі зменшиться і роль «Манхеттена», який перебрав на себе домінуючу функцію у архітектурному ансамблі. Щодо самого залу, я пропоную обом сторонам компроміс: чому не можна поєднати в одній будівлі обидві ідеї? Наприклад, у костелі Марії Магдалини у Львові уже кілька років проводять богослужіння і дають концерти органної музики. Одне одному не заважає і всі від того у виграші — і прихожани, і музиканти, і глядач.
Від редакції: Чи виносити питання органного залу на сесію, члени постійної комісії облради з економічних питань та комунальної власності будуть вирішувати на наступному засіданні, що має відбутися наприкінці лютого.
Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також