Чи безпечна для здоров'я хімчистка м'яких меблів на дому?

1106 0

Ми у соцмережах:

Чи безпечна для здоров'я хімчистка м'яких меблів на дому?

Тільки професійна хімчистка м'яких і шкіряних меблів може ефективно їх очистити не лише від забруднень і пилу, але й від різних хвороботворних мікроорганізмів, зокрема кліщів, що є справжньою проблемою для алергіків.

На жаль, неможливо очистити м'які меблі за допомогою звичайного пилососа. Таким методом видаляється не більше 5-10% забруднень.

Послуги клінінгової компанії мають багато переваг. По-перше, це професіоналізм клінерів, які можуть безпомилково визначити, яку хімію використовувати для певного виду матеріалів і типу забруднень. 

Друга важлива перевага – технічна оснащеність, що дозволяє підібрати оптимальний спосіб чистки. Крім того, для хімчистки використовують сертифіковані препарати та технології, які не шкодять здоров’ю.

Вдома можна чистити меблі, килими, штори, якщо тип забруднення дозволяє зробити це якісно.

Недоліки самостійного чищення

Засоби побутової хімії містять небезпечні для здоров'я складники: сполуки хлору, нафтові дистиляти, фенол тощо. Засоби, що містять сполуки хлору, провокують напади астми, а велика доза нашатирного спирту, що використовується для виведення плям з тканин, призводить до запалення дихальних шляхів і викликає головний біль.

Мийні розчини клінінгових компаній обов’язково проходять сертифікацію. Вони гіпоалергенні, містять безпечні компоненти мінерального та рослинного походження, безпечні для дітей, вагітних, домашніх тварин і навколишнього середовища.

Не знаючи властивостей матеріалу виробу, а також характеру і ступеня забруднення, не варто намагатись видалити плями самостійно за допомогою звичайних мийних засобів із супермаркету. Це може призвести до серйозного пошкодження м’яких меблів.

Це ж стосується й килимів. Залишки миючого засобу не можна видалити ні звичайним, ні миючим пилососом, якщо вони глибоко в’їлись у ворс чи текстиль. Висихаючи, хімічні сполуки потрапляють у повітря, а згодом опиняються у дихальних шляхах, в тому числі й маленьких дітей, що граються на килимі.

Ефективні й нешкідливі професійні засоби чимало коштують та зазвичай не надходять у роздрібний продаж. Клінінгові компанії замовляють їх за кордоном, уважно вибираючи постачальників. Ці розчини не залишають різкого запаху, а спеціальне обладнання повністю видаляє їх з виробів разом із забрудненням.

Так можна усунути:

♦ сліди помади, іншої декоративної косметики

♦ плями від їжі та напоїв

♦ кров, сечу

♦ фарбу, клей, віск

♦ сліди від маркерів, фломастерів

♦ жувальну гумку

♦ йод, зеленку

♦ неприємні запахи

♦ шерсть домашніх тварин

♦ пилових кліщів

Тому хімчистка на дому є безпечнішою, ніж самостійне виведення плям.  

Варто лише переконатись, що клінери користуються перевіреними сертифікованими засобами, які не шкодять здоров'ю. 

А щоб жодного забруднення та залишків хімічних розчинів не залишилось у меблях чи килимах, у фахівців повинні бути професійні екстракторні пилососи.

Які матеріали можна очистити вдома?

Професійний підхід відрізняється усвідомленим розумінням суті фізико-хімічних процесів. Окрім того, потрібно розбиратись у текстилі, розрізняти види волокон, барвників тощо.

Від цього залежить вибір чистячого засобу, адже не існує універсального розчину, який підійшов би для натуральних і синтетичних тканин та виводив з них будь-які плями.

Можна замовити хімчистку оббивки з таких матеріалів:

♦ льон

♦ велюр

♦ шкіра

♦ штучна шкіра

♦ гобелен

♦ джут

♦ шовк

♦ парча тощо

Спеціалісти не тільки підбирають хімічний склад розчину, але й найбільш оптимальну послідовність процедур, вологий чи сухий метод. Натуральні матеріали при обробці вологим методом дають усадку, яка становить в середньому 10%, тому так легко зіпсувати виріб, проводячи чистку самостійно.

Як відбувається професійна хімчистка?

Виділяють три види хімчистки м'яких меблів: суха, волога та за допомогою пари. Основні етапи:

♦ знепилювання

♦ усунення сухих забруднень, які механічно або хімічно не пов'язані з поверхнею виробу

♦ обробка піною для виведення глибоких забруднень

♦ знезараження

♦ видалення локальних плям

♦ промивка від реагентів

♦ фінішне сушіння

За таким принципом відбувається хімчистка штор, м'яких меблів, матраців та інших виробів. Етапи можуть повторюватись. Деколи з першого разу не вдається видалити глибокі забруднення навіть з використанням професійних технологій. Процес може займати до двох годин.

Клінінгові компанії застосовують піногенератори та пароекстрактори, які зволожують виріб не більше ніж на 10%, а завдяки застосуванню спеціальних фенів вони швидко сохнуть. Потужні екстракторні пилососи містять набір різних насадок, які дозволяють усунути забруднення, з якими самостійно впоратися неможливо.

Процедура гарантує:

♦ 90% виведення плям

♦ збереження цілісності структури шкіри чи волокон тканини та елементів декору

♦ збереження кольору, яскравості оббивки

♦ видалення розводів від самостійного чищення

♦ відновлення первісного вигляду меблів (окрім зносу)

Якщо плями все ж залишаються, рекомендується здати килим чи диван на фабрику для чищення в стаціонарних умовах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також