Близько 90?% інформації про навколишній світ ми отримуємо через зоровий аналізатор. Ось чому так важливо зберегти хороший зір надовго.
Вітамін А захищає від гемералопії («куряча сліпота»), запобігає сухості очей — міститься у фруктах і овочах жовтого, червоного, зеленого і оранжевого кольору, таких продуктах тваринного походження, як сир чеддер, яйця, молоко, печінка, риб'ячий жир, масло. Вітамін С є антиоксидантом — морква, капустяні овочі, шпинат, цитрусові, ківі, зелений горошок, солодкий перець, журавлина, смородина, броколі. Вітамін D покращує гостроту зору — тунець, макрель, лосось, сардини, риб'ячий жир, вітамінізоване молоко, яловича печінка, яйця (жовток). Вітамін Е — є в авокадо, персиках, ківі, папаї, гарбузах, горіхах, рослинних оліях, насінні, індичці, яйцях, рибі. Цинк — міститься в морепродуктах, яловичині, м'ясі індички, гарбузовому насінні, цільнозернових продуктах. Селен знижує ризик розвитку катаракти — в морепродуктах і рибі, злаках, цибулі, часнику, грибах. Омега-3-жирні кислоти покращують стан сітківки очей. Містяться в жирній рибі. Лютеїн і зеаксантин збільшують гостроту зору — в салатних і капустяних овочах темно-зеленого кольору, бадиллі ріпи, гарбузових, зеленій паприці, зеленому горошку, кукурудзі. Флавоноїди — антиоксиданти, здатні поглинати ультрафіолетове випромінювання: в чаї, червоному вині, цитрусових, цибулі, калині, чорниці, вишні, обліписі.