Чисте озеро, мало автомобілів і літак на Ювілейному: як виглядало Рівне у 1970-1980-х (ФОТО)

6901 0

Ми у соцмережах:

Чисте озеро, мало автомобілів і літак на Ювілейному: як виглядало Рівне у 1970-1980-х (ФОТО)

Науковець з обласного краєзнавчого музею Віктор Луц оприлюднив старі фотографії рівненського фотографа Василя Фокича Філоненка, які були зроблені ще років 40 тому. Їх відсканували зі слайдів у секторі впровадження цифрових технологій, за сприяння Museum Berlin-Karlshorst.

На цих світлинах можна побачити, як колись виглядав центр та інші мікрорайони міста. Зокрема, фонтани на сучасному бульварі Незалежності і готель "Мир", а також - басівкутський пляж, Будинок вчених з ретро-автомобілем під склом, рівненський аеропорт, тролейбусне управління, парки та вулиці.   

Молоді рівняни роздивляючись фото, дивуються, що міські дороги тоді були напівпорожні: вулицями їздили одиниці легкових автомобілів та мало автобусів. А ще здивовані, що у мікрорайоні Ювілейний колись стояв справжній літак, в якому тоді діяв кінотеатр "Політ"...  

 - І я літак пам'ятаю. З дідусем ходили дивитись "королівство кривих дзеркал". І дідусь жартував, що ми летимо над моїм в той час садочком. І пам'ятаю, як я з гордістю це розповідала. Хоча насправді бідолашний вже нікуди не міг злетіти.Приємні спогади дитинства. Дякую автору, - написала під фото рівнянка Тетяна Івашина. 

Старше покоління охоче ділиться спогадами, як їм тоді жилося у місті. Одна користувачка пригадує, як у серпні 1980-ого дивилася на алеї в центрі Рівного з вікна пологового і ледве могла дочекатися, щоб гуляти там зі своїм первістком. Інша ж  розповіла, що в туристичному бюро готелю "Мир" отримала свою першу роботу. Впізнали мешканці на фото і колишню виставку квітів у парку Шевченка, і урочисту реєстрацію малюків на День міста, фонтани, підземні переходи, знайомі школи, дитячі садочки, перукарні, магазини і будинки. А хтось просто ностальгує за своєю молодістю...

Але декому подобається і те, як виглядає сучасне місто. Зокрема, порівнюючи фото старого Будинку одягу на майдані Короленка, зауважують, що їм більше до вподоби теперішній торговий центр. А будівлі облдержадміністрації та облради на майдані Просвіти "ще голенькі, стоять як коробки", бо ялини поруч тільки ростуть.    

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також