Чхав я на алергію!

2212 0

Ми у соцмережах:

Чхав я на алергію!

Чхання, кашель і сльози, головний біль і запаморочення, напади задухи, поганий сон, пітливість — ось неповний список проявів сезонної алергії.

Три хвилі сезонної алергії

У травні алергія найчастіше буває на цвітіння берези, вільхи, ліщини, граба. Квіти всіх цих дерев не яскраві, майже без запаху. Найбільше вони схожі на сережки. Багато хто навіть не помічає їх і звинувачує у своєму нездужанні авітаміноз, застуду. Однак пилок "сережок" розноситься вітром і легко потрапляє в носоглотку й очі. Починаючи з травня до середини червня, алергіків атакує пилок газонних і злакових рослин. У цей час зацвітають клумби, виростає трав'яний покрив у дворах: можна побачити бур'ян з симпатичними "кошлатими" колосками зеленого та коричневого кольорів. Це тимофіївка і лисохвіст, їхній пилок — у квітках-колосках. Та ж ситуація з пшеницею і житом. Мало хто знає, що може бути алергія на пшеницю, набагато простіше списати сльозоточивість, головний біль, чхання і кашель на тополиний пух, якому не пощастило починати свої польоти саме наприкінці травня — на початку червня. Багато хто навіть закликає вирубувати тополі, щоб запобігти розвитку алергії. Тополиний пух — це вже плід дерева, а не квітка. Він занадто великий, щоб подразнювати слизову людини, яка реагує на крихітні, непомітні пилинки. Пух же відіграє більше роль психологічного подразника. Третя хвиля сезонної алергії припадає на середину липня — вересень. У цей час рясно цвітуть польові трави: амброзія, лобода, циклахена, полин.

Чи можна від цього померти?

Перші прояви алергії лікарі характеризують як ринокон'юнктивіт: свербіж, відчуття піску в очах, сльозотеча, набряк повік, нежить, чхання. При цьому кон'юнктива ока (оболонка) може стати рожевою, а очне яблуко покритися капілярною сіткою. Якщо в цей момент не допомогти організму впоратися з алергеном, до перерахованих симптомів може додатися атопічний дерматит: висипання, плями, лущення шкіри. Нарешті, одне з найсерйозніших ускладнень запущеної алергії — астма. Проявляється у вигляді затяжних нападів сиплого кашлю, дертя в горлі, набряку, утрудненого дихання, в особливо гострих випадках — напади задухи, гіпоксії судин мозку і викликаної нею паніки. Такі стани небезпечні й можуть закінчитися госпіталізацією. Починати профілактику сезонної алергії треба хоча б за тиждень до першого цвітіння. Для виявлення причини недуги доведеться здати аналізи. Є два види перевірок. Перший — тест на шкірі: тобто безпосередня перевірка впливу алергену на організм при контакті шкіри (для цього роблять невеликі надрізи) і невеликих "доз" збудника. В Україні в державних клініках можна пройти близько 20 шкірних тестів на пилок. Вартість одного — від 10 грн. Інший спосіб: у пацієнта роблять забір крові і визначають її реакцію на алергени в умовах лабораторії. Такі тести пропонують значно більший матеріал для перевірки, але доступні переважно в платних установах. Вартість одного аналізу — від 90 грн., Комплексна перевірка (по 5-6 алергенів) — від 380 грн. Після того як буде визначено алерген, слід максимально запобігти його впливу. Для цього мало приймати антигістамінні препарати. Треба привчити організм до його дії — алерген вводять в малих дозах амбулаторно у вигляді вакцини. Поступово дозу збільшують, а організм звикає. За два тижні до початку цвітіння припиняють.

Як "подружитися" з алергією

Змініть графік прибирань і провітрювань вдома і в офісі. Відкривайте вікна тільки вночі. Вологе прибирання краще робити ввечері перед сном. Наносьте жирний живильний крем на ділянку навколо носа і повік, коли йдете на вулицю. Ним же можна обробляти носові проходи. Так вдасться зупинити частину пилку від попадання на слизову. Перенесіть пробіжки, поїздки на велосипеді, зарядку на свіжому повітрі і прогулянки на вечір. Найвдаліший час — після дощу, коли концентрація пилку в повітрі значно знижується. Після повернення додому з роботи або прогулянки приймайте душ, а одяг відразу відправляйте в прання, навіть якщо він виглядає чистим. Для профілактики набряків слизових лікарі рекомендують щорічно проводити два тижні в умовах морського або гірського курорту. Якщо поблизу є ліси, краще, щоб це були хвойні дерева.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також