Чоловік на Поліссі вирощує десятки неповторних екзотичних дерев

1647 0

Ми у соцмережах:

Чоловік на Поліссі вирощує десятки неповторних екзотичних дерев

Десятки екзотичних дерев вирощує 72-річний Юрій Сьомін. Таке захоплення виникло, коли чоловік пішов на пенсію. Тепер на земельній ділянці у нього ростуть маракуя, ківі, хурма, жужуба, шоколадна ліана та багато іншого.

На один з плодів чоловіку довелося чекати майже 15 років. Про своє захоплення садівник розповів Суспільному.

Живе Юрій Сьомін у Рокитному і раніше працював на технічних роботах: то електриком, то механіком. Садівництвом захопився з виходом на пенсію:

- У мене такий характер, що мене цікавить все незвичне, все хочеться пізнати. На пенсії з'явився вільний час — і почав цим всім займатися. Першим посадив виноград — і мені сподобалося. Потім купив комп'ютер, з'явився інтернет — і процес пішов. То ж знаєте, як воно працює — щось одне подивився — і воно тобі в інтернеті потім підтягує ту рекламу, поділився чоловік. 

В інтернеті Юрій Сьомін 15 років тому натрапив на азиміну трилоба, її ще називають "банановим деревом". Сіянці замовив в Одеській області:

- Через те, що це були сіянці, то прийшлося чекати досить довго на плоди. Окрім того, тут зовсім неродюча земля. Дерева ростуть повільно, на кам'янистому підвищенні. Деякі вже сягають трьох метрів. Цвітуть не перший рік, а от плоди азиміни зав'язалися вперше. Десь на вересень доспіють. Я їх ще ніколи не куштував, але від знайомих чув, що це дуже смачний фрукт.

Юрій Сьомін вважає, що азиміна може найближчим часом стати досить розповсюдженою в Україні:

- Азиміна поки що хвороб та шкідників майже не має, наших морозів не боїться, плоди смачні. Тому, думаю, вона з часом охопить український ринок. Зараз її активно вирощують і популяризують в Чехії та Канаді.

На ділянці в Юрія Сьоміна ростуть десятки екзотичних рослин: хурма, акебія (шоколадна ліана), кудранія (полуничне дерево), зизифус (жужуба або китайський фінік), ґумі (рід оливи).

Є ще маракуя, актинідія та ківі. А також — дині, кавуни, абрикоси, персики, тибетська малина Мяо Мяо, лохина, княженіка.

- Всього навіть не пригадаю. Мені цікава не кількість дерев, а неповторність. Для мене найголовніше — це виростити щось нове, побачити, яке воно — і спробувати. Мої улюбленці серед усіх — це маракуї. Але мені її важко вирощувати. Бо вона вічнозелена і взимку її треба тримати в приміщенні. Акебія цього року дала один плід. Інкарната до кінця сезону дає плоди, — зауважив садівник.

Зі слів Юрія Сьоміна, зараз ще завойовує ринок хурма — розводять різні гібриди, які адаптовані під український клімат:

- Але, на відміну від азиміни, до хурми треба докласти більших зусиль, щоб вона в наших кліматичних умовах вижила. Та й ще залежить від сорту рослини та регіону, де її вирощують. От на Одещині швидше вся ця екзотика росте та дозріває. Але з таким потеплінням, то і в нас скоро так буде.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також