Чом ти не прийшов?

2440 0

Ми у соцмережах:

Чом ти не прийшов?

Зібрання на майдані Незалежності у Рівному таки відбулося у неділю, хоч і без головного доповідача — Михайла Кириллова. Прийшло близько 200 рівнян, здебільшого серйозного вигляду чоловіків у камуфляжі. Вочевидь, активістів або ж прихильників УНСО, очолюваного на Рівненщині Андрієм Мітюхіним та Олександром Пантюховим, які також були на майдані. Націоналісти хотіли висловити недовіру голові обласної ради Михайлу Кириллову і таки це зробили, "одноголосно" прийнявши резолюцію про його відставку.

Виче А за годину до зібрання Михайло Кириллов у соцмережі пояснив, чому він не прийде на майдан:

— Знаю, що багато людей не розуміють причин мого конфлікту з представниками так званого УНСО. Декілька тижнів тому з'ясувалося, що група осіб, які були поруч зі мною на Майдані, можуть бути причетними до організації корупційно-кримінальних схем. Як голова обласної ради, я звернувся до правоохоронних органів з проханням перевірити цю інформацію та паралельно розпочав внутрішнє розслідування, яке призвело до певних кадрових рішень. Реакцією на мої дії стали звинувачення у зраді ідеалів Майдану з боку людей, що представляються членами УНСО та "Правого сектора". Людей, які насправді є лише маріонетками окремих політичних сил. Сьогоднішнє так зване віче є не більш ніж продовженням кампанії чорного піару, яку розпочали проти мене шахраї, що бояться бути притягнутими до відповідальності за свої дії.
Втім, віче вийшло за межі самих звинувачень у бік Кириллова. Ті, хто виступав на сцені, у більшості нарікали на рівень життя і на те, що в країні після революції нічого не змінилося. При цьому стриманість і толерантність були не у всіх. Зокрема, представниця громадської організації "Правий сектор" Любов Українчук зі сцени доводила: у тому, що в Україні погано живеться, винні євреї, які захопили владу. На слова націоналістки одразу відреагували місцеві євреї, чия громада на Рівненщині невелика, і входять у неї переважно люди старшого віку. Геннадій Фраєрман, голова єврейської громади Рівненщини:
— Після таких виступів ще, не дай Боже, до закликів іти бити євреїв дійде… Я про цей випадок у Рівному повідомлятиму єврейську громаду в Києві. Реакція, вже передбачаю, буде негативною. Владу обирав народ, то в чому ж євреї винні?
Роман Коваль, лідер "правих" в області, засудив висловлювання Любов Українчук, зазначивши, що вона та ще кілька людей відкололися від них і створили свою громадську організацію "Правий сектор":
— Такі висловлювання могли бути спеціальними, щоб розпалити міжнаціональну чи міжрелігійну ворожнечу. Але ми цього не дозволимо. Нехай Українчук прочитає праці основоположників українського націоналізму. Жоден не виступав за міжнаціональну ворожнечу.
Не менше суперечливих емоцій викликав найдовший виступ на недільному віче — пенсіонерки-активістки Анни Іванової. Вона, не добираючи слів, звинуватила голову обласної ради Михайла Кириллова у корупції при призначенні головних лікарів обласних медичних закладів. Зокрема, вона вважає, що головним лікарем обласної дитячої лікарні призначили колишнього "регіонала" Віталія Бойка саме під тиском Кириллова. А про радника пана Кириллова з питань медицини Наталю Глибович розповіла, що вона — колежанка його матері, "розміняла сьомий десяток років і у пам'яті рівнян добре вкарбувалася, коли під час свого чергування у першому пологовому (нині — перинатальний центр) спалила новонароджену дитину, забувши про ввімкнену електротілогрійку, і після цього покинула Україну, довго проживаючи за кордоном". Організатори віче, втім, такі промови зі сцени не засуджують. Олександр Пантюхов, заступник голови міської організації УНСО, зазначив:
— Я не міг знати, про що говоритимуть Любов Українчук чи Анна Іванова. Але якщо у них було це на душі, якщо вони мали докази, вони мали цілковите право сказати, що думають, на народному віче. Я задоволений тим, як пройшло віче. А ворожнечу в соціальних мережах розпалюють якраз прислужники Кириллова, який не мав совісті з'явитися на віче.
Олександр Пантюхов заявив також, що вони вимагають у Михайла Кириллова піти з посади, оскільки він нібито просував на посади "регіоналів", зокрема, на головного лікаря перинатального центру — Вікторію Єнікєєву. Хоча, нагадаємо, восени, коли фракція "Батьківщини" в обласній раді хотіла зняти Михайла Кириллова з посади, саме Олександр Пантюхов та інші активісти організації, прийшли в сесійну залу й активно заступалися за пана Кириллова. Подейкували також, що саме на прохання Михайла Кириллова "унсовці" викинули у смітник його заступника Олександра Данильчука. Останнього, до речі, "унсовці" тоді звинуватили у співпраці з Партією регіонів, але чомусь не реагували на закиди "батьківщинівців", що Михайло Кириллов його призначив… Виступили проти Михайла Кириллова на віче також депутат обласної ради Олексій Бучинський, який є "свободівцем", та депутат міської ради Олександр Лащук. Пан Бучинський згадав про Івана Власика та Ігоря Насинюка, колишніх "регіоналів", яких Михайло Кириллов поставив очолювати обласні комунальні заклади — спортивну школу інвалідів та аеропорт. Олексій Бучинський заявив, що у цих призначеннях є корупційна складова. Завершив віче Олександр Пантюхов, закликавши людей висловити Кириллову недовіру. І хоч руки піднімали не всі, Олександр Пантюхов заявив: "Рішення прийнято на народному віче одноголосно". "Унсовці" мали занести резолюцію пану Кириллову в обласну раду.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також