Чому ми старіємо?

3241 0

Ми у соцмережах:

Чому ми старіємо?

Над цим питанням людство ламає голову з давніх-давен. І мріє про еліксир вічної молодості так само, як і про безсмертя. Сучасна наука не залишила заповітної мрії людства «бути вічно молодим». І шукає бодай причини того, чому ми старіємо.

Чи можна навчитись керувати генами? Деякі вчені вважають старіння людського організму своєрідною платою за його ж розвиток впродовж життя — старіння нібито виникає як постійна реакція на дію зовнішніх чинників. Ушкодження клітин ДНК — ось основна причина, стверджують інші. І не треба нарікати на зовнішній вплив, старість генетично запрограмована. А відтак слід знайти ген старіння і вплинути саме на нього. Однак противників подібних радикальних методів теж багато. Вони застерігають, що втручання в генетичну програму людини призведе до небачених наслідків. Приміром, доведено, що клітина може ділитися впродовж життя 58 разів. Після того як «генетичний лічильник» відрахує свій останній удар, неодмінно настане відмирання клітини або її мутація (що ще небажаніше). Тому керувати генами, які вміють рахувати час (а їх існування — незаперечний науковий факт) — це гра з вогнем. Тож ця частина вчених наполягає на тому, що замість досягнення вічної молодості варто помудрувати над елементарним подовженням активного періоду життя людини, щоб і в 70, і в 100 років вона почувалася і виглядала добре. Серед запропонованих доступних методів подовженням життєвої активності є заклик берегти печінку і не засмічувати власний організм.

Тримай шлунок у голоді, а тіло — в холоді На підтвердження цього заклику працює ще одна теорія, яка стверджує, що старіння відбувається внаслідок накопичення в організмі токсичних речовин впродовж життя. Тому профілактика в цьому напрямі — річ чудодійна, а розумне вживання сорбентів — справа помічна. Цікавою видається ще одна порада — не ніжитися в теплі, жити і спати в прохолодному приміщенні. Виявляється, це уповільнює обмін речовин, що добре позначається на подовженні життя. Саме завдяки тому, що обмін речовин у жіночому організмі менш інтенсивний, слабка стать має більшу тривалість життя, пояснюють вчені. Та й люди, яким судилося народитися восени і взимку, мають більше шансів стати довгожителями, аніж ті, хто віддав перевагу літньо-весняній появі на світ. До методів уповільнення старіння можна зарахувати активний спосіб життя (помірні й постійні фізичні навантаження, посилена робота інтелекту), позитивні емоції, харчування з обмеженнями в кількості вживаного і жодними поступками в його якості та збалансованості.

Мелатонін омолоджує, однак... Серед інших відомих теорій старіння є така, що пояснює його виснаженням організму впродовж життя (все має свій початок, все має своє закінчення), — вірусна, імунологічна (в молоді роки людина має високі адаптаційні можливості, а поступова втрата захисної функції дає «зелене світло» різноманітним патологіям, які й підкошують організм). І все ж пошуки «годинника» в людському організмі, схоже, найбільше приваблюють сучасну науку. Приміром, деякі дослідники відводять роль водія ритму епіфізу і стверджують, що саме зменшення вироблення мелатоніну, яке відбувається з роками, призводить до старіння. В експерименті над тваринами навіть було доведено, що додаткове введення мелатоніну дійсно таки здатне омолодити їх. Однак подальшого розвитку не набула і ця теорія, оскільки для науки і досі недосяжним залишається вивчення самого механізму старіння. Де вже говорити про його «ремонт»! Можливо, природа, а чи й Вищий Розум, свідомо закрили істину від людини, натякаючи на те, що створене Богом зруйнувати людині не під силу. А можливо, на все свій час. І перш ніж стати «вічно молодим», людству потрібно стати принаймні настільки розумним, щоб не зашкодити ні собі, ні світові.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також