Cтарі прізвища під новими вивісками

11556 0

Ми у соцмережах:

Cтарі прізвища під новими вивісками

Заснувати нову політичну партію або партію-блок у сучасній Україні дуже просто. Так само, як переманити під нову вивіску наших завжди розчарованих і в той же час завжди довірливих виборців. Набагато складніше знайти для нових партій нових людей. Зазвичай партії у нас щораз нові, а люди у них здебільшого ті самі. Навіть у нинішній "революційній" ситуації. Наша область — не виняток. Це засвідчив старт виборчої кампанії до Верховної Ради України. Поки триває реєстрація кандидатів, пропонуємо познайомитись із тими, хто змагатиметься в наших краях за депутатський мандат і представлятиме Рівненщину в партійних списках.

Ольна Люльчак

Блогер Олександр Барабошко опублікував у себе на сторінці у "Фейсбуці" деякі подробиці про партію "УДАР". Зокрема, як повідомляє Барабошко, по 217 округу Києва (Оболонь) піде маловідома Ольга Люльчак, кандидат від партії "УДАР".

УДАР в партію Порошенка

"Хочеш розсмішити Господа — розкажи йому про свої плани" — ця крилата фраза чи не найкраще ілюструє різницю між весняними сподіваннями ударівців та осінніми політичними розкладами. Петро Порошенко напередодні дострокових президентських виборів, не маючи своїх політичних структур, змушений був звернутись за допомогою до партії Кличка. Минуло кілька місяців: і де тепер "УДАР" у порівнянні з Партією Петра Порошенка "Солідарність"? Кличко став міським головою Києва, а його соратники пачками і поодинці "здались в полон" президенту і підуть на вибори в списку його партії. Щоправда партія знову змінила назву на Блок Петра Порошенка. Така собі політична еквілібристика, яку за нинішніх умов президентові ніби пробачили. "УДАР" має 41 депутата у нинішній Верховній Раді, але навряд чи стільки матиме в наступній. Значну частину списку Блоку Порошенка віддали людям президента, громадським активістам, журналістам, героям війни та особисто Юрію Луценку. Частина ударівців залишилась на політичному узбіччі. Щоправда це не стосується рівненських партійців Кличка. Нинішній нардеп Віталій Чугунніков опинився на 89-му місці в партійному списку. Цілком прохідне місце при нинішньому рейтингові президентської партії та за умови, що список посунеться за рахунок тих, хто піде у виконавчу владу. Інший ударівець, Олексій Муляренко, балотуватиметься до Верховної Ради по 153-му виборчому округу. В поліських районах ВО №155 від Блоку Петра Порошенка йтиме голова правління ЗАТ "Юридична фірма "Євротек", віце-президент МГО"Рівненське земляцтво" Василь Яницький. Він вдруге боротиметься за депутатський мандат — у 2012 -му йшов як самовисуванець і був третім після регіонала Миколи Сороки та опозиціонера Сергія Кошина. На нинішніх виборах Василь Яницький вважається беззаперечним лідером перегонів. "Про царя або добре, або ніяк" — таку фразу почув недавно, і в цьому є певна логіка. Тому по округу №156 обмежусь констатацією факту: кандидат від Блоку Петра Порошенка — перший заступник голови Рівненської обласної ради Олександр Данильчук. На найбільш націоналістичному окрузі Рівненщини №154 від партії Президента йтиме екс-нашоукраїнець, а тепер ударівець Олександр Дехтярчук. Довгий час він керував районом. Прийшов — при Ющенку, втримався — при Януковичі, спробує піти на підвищення — при Порошенку. Стабільний ріст стабільної політичної кар'єри. А куди поспішати? У Рівному Блок Петра Порошенка офіційно нікого не висуває. Попри те, що на попередньому партійному з'їзді серед делегатів був власник Рівненського льонокомбінату. Не зрослось в Олега Червонюка з командою Порошенка. Через "Свободу" — її лідер Олег Тягнибок таки виторгував 152-й округ для свого однопартійця і родича Олега Осуховського. Нинішній нардеп від Рівного піде на вибори від "Свободи" і за мовчазної підтримки Блоку Петра Порошенка.

Народний фронт: друзі, секретарка і водій

Коли побачив рівнян у списку партії Арсенія Яценюка, у мене виникло питання: навіщо? Те, що мажоритарником по Рівному йтиме Дмитро Якимець, — логічно. Те, що на 153-му виборчому окрузі від Народного фронту йтиме нардеп Юрій Вознюк, — очікувано. На минулих виборах у 2012 році його конкурентами були регіонал Анатолій Юхименко та самовисуванець Олексій Хахльов. Час регіоналів пройшов, а Хахльов вирішив не йти на вибори. Єдиним реальним конкурентом Вознюка на окрузі є Олексій Муляренко від Блоку Порошенка, але він стартує з нуля. Тому Юрій Вознюк вже сьогодні може подбати про ресторан для переможного фуршету. Моє запитання "навіщо?" стосувалось іншого. Навіщо у списку — секретарки і водії. Схоже, Народний фронт вирішив запозичити практику регіоналів. Так у виборчому списку з'явилась Зоряна Богуславська, прес-секретар Вознюка. Крок з боку нардепа — не дуже обачний. Саме пані Зоряну згадують в контексті розлучення Юрія Вознюка з дружиною Аллою. Якщо конкуренти візьмуть цей факт на озброєння, то нардепу доведеться пояснювати виборцям причини, чому залишив сім'ю з трьома дітьми, а в списку опинилась чарівна помічниця. Іншим "проколом" є присутність у виборчому списку Михайла Михайлова, який вже багато років є помічником і водієм нинішнього голови облради Михайла Кириллова. Давнього друга і соратника Вознюка. Тут же у списку — Василь Харчук, юрист обласної ради, який на минулих виборах представляв інтереси Вознюка в судах. А також політтехнолог цієї команди Олексій Орос. Окрім того, в списку є: керуюча справами Рівненської райради Оксана Фурманець, представник громадської організації "Ліга землі" Наталія Гонтар, фінансовий директор ПрАТ "Консюмерс Скло Зоря" Ельвіра Давидова та громадські діячі Сергій Сидорчик і Анна Заулочна. На мажоритарних округах, окрім вже згаданого Дмитра Якимця, за депутатські мандати боротимуться: виборчий округ №154 — депутат облради Богдан Файфура; ВО №155 — учасник АТО Микола Ляхович; по ВО№156 — колишній журналіст Юрій Шарманський.

"Батьківщина" в прольоті

Пробачте за каламбур, але те, що на чолі списку "Батьківщини" льотчиця, — символічно. Партія Юлії Тимошенко на Рівненщині в прольоті. Принаймні у порівнянні з минулими виборами. У партійному списку біло-червоних є шестеро представників Рівненщини. Щоправда реальні шанси стати нардепом є хіба що в Олександра Абдуліна, котрий іде під №17. Нинішній нардеп Микола Кучерук — тридцять сьомий. Що при теперішніх рейтингах "Батьківщини" навряд чи буде прохідним місцем. Решта — ще далі. Так, екс-нардеп Сергій Кошин на 85-му місці, заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська — під номером 113, її колега, депутат облради Ігор Брошук, — 192-й. А Олександр Івашинюта, більш відомий як співак Сашко Невже, аж під 216-м номером. Не краща ситуація і з мажоритарниками. По Рівному, де мала йти Галина Кульчинська, балотуватиметься командир 1-го механізованого батальйону 51-ї ОМБР Микола Капінос. У північних районах 155-го округу — Олександр Мелещук, у 154-му — нинішній нардеп Валентин Королюк, а на 153-му — депутат облради, хірург Михайло Вервега. Найреальніші шанси стати нардепом — у Сергія Євтушка, який у 2010 році став міським головою Сарн під прапорами "Батьківщини, а у 2014-му перейшов працювати головою райдержадміністрації. По суті, на цьому, 156-му окрузі, головна боротьба розгорнеться між ним та Олександром Данильчуком. Один має всі шанси перемогти в Березнівському районі, а інший — у Сарненському. Депутатський значок дістанеться тому, хто схилить на свій бік виборців Костопільського району.

Громадянська позиція

У виборчому списку партії "Громадянська позиція", яку очолює Анатолій Гриценко, опинилось шестеро жителів Рівненщини. Так, до першої п'ятірки увійшов Віталій Шабунін, керівник "Центру протидії корупції". У 2006 році він був наймолодшим депутатом Рівненської міської ради. Тоді йому було 22 роки. А в 30 він стане народним депутатом України. Звісно, якщо Громадянська позиція подолає 5-відсотковий виборчий бар'єр. Ще у списку партії Анатолія Гриценка, під 29-м номером, є викладач МЕГУ Василь Туз та директор ТзОВ "Західресурси", екс-депутат міськради Руслан Мальований (№60). Під №86 — директор ТОВ "Електроніка-сервіс" Олег Маркуц, під №109 — підприємець Ігор Дорощук, а №129 дістався безробітному Павлові Березовському. Мажоритарником від "Громадянської позиції" по округу №154 боротиметься за депутатський мандат Володимир Омельчук — викладач Дубенского коледжу РДГУ.

Всі "свободні", окрім Осуховського

Олег Осуховськиий буде кандидатом в народні депутати по 152-му виборчому округу за підтримки Блоку Петра Порошенка. І на цьому політичні апетити партії Олега Тягнибока на Рівненщині вичерпані. Решта мажоритарних округів області залишились вільними від представників "Свободи". У партійному списку "Свободи" представникам Рівненщини теж знайшлось лише два місця: під №39 — голова Рівненської райдержадміністрації та депутат облради Олексій Бучинський, а під №74 — заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олександр Савчук. Обидві позиції далекі від прохідної частини. Та й сама "Свобода" зараз бореться не стільки за кількість місць, як за проходження виборчого бар'єру.

Несильні шанси "Сильної України"

"Не тратьте куме сили — спускайтеся на дно" — так і кортить сказати це висуванцям партії "Сильна Україна". Тим, які ще вчора гордо тримали в нагрудній кишені піджака партквиток Партії регіонів. Не світить цим кандидатам на нинішніх виборах нічого. В сучасних реаліях "екс-регіонал" звучить більш ганебно, ніж "алкоголік". Може, колись ситуація зміниться, але поки що, як би не називалась партія, результат буде близький до нуля. Принаймні на Рівненщині. Попри це у списку партії Сергія Тігіпка є екс-регіонали: під №58 — депутат облради Юрій Єфименко, під 46-м — екс-голова Рівненської облради Юрій Кічатий. Окрім них, у списку ще керуюча виконавчим апаратом обласної ради Алла Шейн, екс-керівник Дубровицького району Олександр Шатов і директор ТзОВ "Мінерал" Микола Андрюшин. Про мажоритарників на Рівненщині від "Сильної України" поки що інформації немає. Однак хто б не з'явився, його шанси теж наближатимуться до нуля.

Радикальна партія в засаді

Згадався старий анекдот: "Ти могла б вийти заміж за радикала?" — Заради чого?". Жарти жартами, але цифри — річ уперта. Олег Ляшко на Рівненщині показав блискучий результат на позачергових президентських виборах. Нинішні рейтинги свідчать про те, що радикали мають всі шанси пройти до парламенту. У рівненських соратників Олега Ляшка вдалось дізнатись, що від Радикальної партії у Рівному буде йти депутат міськради Олександр Лащук. Другим номером у списку радикалів значиться 25-річний Андрій Лозовий, депутат Київради та голова фракції Радикальної партії Ляшка. Він — родом з Рівненщини, тут живуть його рідні. Свої перші кроки в політиці робив за підтримки Лідії Чернечук-Смик, тодішнього керівника рівненської організації Партії Зелених України. А радикальності в характері, вочевидь, додалось після тісного спілкування з лідером "Братства" Дмитром Корчинським. Попри все, Андрій Лозовий має всі шанси увійти в історію, як наймолодший депутат Верховної Ради України. А під номером 33 з радикалами йде Володимир Ковальчук. Раніше він був в УНП (і навіть претендував на керівництво облорганізацією після смерті Василя Червонія), а у 2012-му — уже йшов на вибори до Верховної Ради від Народної партії.
Олексій КРИВОШЕЄВ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також