Депутати більше землю не ділитимуть?

1838 0

Ми у соцмережах:

Депутати більше землю не ділитимуть?

Законодавчі зміни повністю позбавляють депутатів Рівненської міськради можливості на власний розсуд розподіляти міські землі.

Тож відтепер вільні земельні ділянки і продаватимуть, і здаватимуть в оренду тільки через аукціон, а конкурсів не буде взагалі. До того ж, застосування конкурсів, безумовно «відкритих і прозорих», які практикувалися раніше у Рівному, показало свою повну неспроможність після першого земельного аукціону — коли за 22 сотки автостоянки біля автовокзального «Сільпо» бюджет отримав майже п’ять мільйонів гривень. На конкурсних засадах такі гроші навряд чи світили б міській скарбниці… Стартова ціна землі під автостоянкою була відносно недешевою — понад півмільйона гривень. Навіть за таких умов, як виявилося, бажаючих придбати її було більш ніж достатньо. З дев’яти учасників найбільшу ціну — майже п’ять мільйонів гривень — запропонував 30річний бізнесмен Олександр Бабат. Нині новий власник ділянки готує проектну документацію під будівництво там триповерхового торгово-офісного центру. Саме будівництво він планує розпочати вже навесні цього року. — Такі аукціони потрібно було проводити вже давно, — каже Олександр Бабат. — Вони зручні і вигідні для всіх. Для бізнесменів — прозорістю схеми продажу і спрощеною процедурою придбання, а для міського бюджету — чималими сумами коштів. Зрештою, це нормально, коли кілька бізнесменів змагаються між собою за право придбати земельну ділянку, пропонуючи більшу суму. Чому ж аукціони не проводили раніше і чи можна підрахувати кошти, які від цього недоотримав міський бюджет? Ось і депутат міськради Анатолій Чугуєвець дивується: «Якщо 22 сотки землі нам вдалося продати майже за мільйон доларів, то уявіть, скільки місто могло б виручити від тієї землі, що роздавалася гектарами і фактично задарма?». Запитання, скоріше за все, залишиться без відповіді. Але що тепер у Рівненській міськраді побільшало прихильників проведення земельних аукціонів — це правда. І гроші раптово для технічної документації знайшлися, а саме відсутністю цієї документації аргументували неможливість проведення аукціонів. Тож чи не всі депутати поспішають заявити про свою підтримку нововведення. Особливо зараз, після того як закон не залишає для них жодної можливості вчергове «чесно» провести конкурс.

Коментарі Роман Гресько, начальник міського управління земельних ресурсів: — Бюджетом на 2008 рік передбачено, що вільні земельні ділянки і продаватимуть, і здаватимуть в оренду тільки з аукціону. Лише бюджетним установам землю надаватимуть без аукціону. Інакше кажучи, все буде переведено тільки в гроші. Правильно це чи ні? І чи витримають таке нововведення наші підприємці? Покаже час. Адже для тих, хто орендує землю, орендна плата зросла з 1% до 3% на рік від нормативної грошової оцінки. А у нас у земельного податку, тобто не більше 1%, платили досі 25% підприємців. Збільшився й розмір максимальної орендної плати за землю — з 10% до 12% від грошової оцінки. Руслан Мальований, голова земельної комісії Рівненської міської ради: — Сьогодні неможливо підрахувати, скільки коштів міський бюджет втратив від того, що не проводилися подібні аукціони раніше. Тепер набуття права власності чи права оренди земельної ділянки під комерційну діяльність буде «проводитися» тільки шляхом аукціону. Загалом впродовж минулого року міська рада прийняла більш як півтора десятка рішень про продаж земельних ділянок, що належать місту, на аукціоні, але жодна з них продана не була. Однією з основних причин була… відсутність коштів у бюджеті на виготовлення технічної документації та паспортів земельних ділянок. Цього року ситуація має змінитися. Всі, в тому числі і влада міста, побачили позитив від проведення таких аукціонів, і тепер питання з організацією та їх проведенням мають вирішуватися значно простіше. Уже підготовлена до продажу земельна ділянка 60 сотих на вул. Київській біля «Укравто». Якщо все буде добре, то продамо її вже наступного місяця. Також готуємо до продажу земельну ділянку на вул. Гагаріна. Наступні ділянки будемо готувати на аукціони в міру того, як буде виготовлятися на них технічна документація.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також