Депутати і «відомі люди»: земельні війни

2355 0

Ми у соцмережах:

Депутати і «відомі люди»: земельні війни

Боротьбу за обіцяні їм земельні ділянки розпочали рівняни, котрі три роки тому отримали право на умовах пайової участі побудувати котеджі в елітному містечку в районі вулиць Макарова та Пржевальського. Головними своїми «ворогами» пайовики називають… місцевих «бютівців».

На одній з останніх минулорічних сесій міськради депутати не виділили землю — майже 35 гектарів — під будівництво котеджного містечка в районі вулиць Макарова і Пржевальського («РВ» писала про це у матеріалі «Відомі люди «загальмували початок будівництва елітного містечка» у №85 від 8 листопада 2007 року). Причиною цього стали аргументи представників фракції БЮТ, які заявили, що розподіл земельних ділянок відбувався непрозоро і до списку пайовиків потрапили прізвища відомих людей з числа суддів, прокурорів, представників міської влади тощо. На цьому епопея з названою землею не завершилася. Адже пайовики, кожен з яких заплатив по 5,5 тисячі гривень за виготовлення проекту кварталу житлової забудови, не збираються втрачати свої ділянки. Днями у кабінеті начальника управління капітального будівництва вони разом із заступником начальника управління Володимиром Гельфандом обговорили ситуацію, що склалася навколо виділення землі. У пориві емоцій вони підписали колективне звернення до фракцій Верховної Ради з проханням «не допустити свавілля з боку окремих чиновників виконавчої та судової влади». У зверненні вони звинуватили фракцію БЮТ у міській раді в особі її керівника Віталія Першогуби у «лобіюванні власних бізнесових інтересів», яке, переконані пайовики, відбувається за підтримки «бютівців» — голови облради Олександра Данильчука та депутатів Олега Хомича і Віктора Вдовиченка. У приватних розмовах пайовики наголошують, що дехто з «бютівців» є акціонерами Рівненського заводу тракторних агрегатів. Адже частину землі (6,73 гектара), що входить до ділянки, на якій планують звести елітне містечко, завод відстоює нині у суді, подавши відповідний позов на міську владу. Ця ділянка була надана заводу ще у 1989 році під будівництво житлового будинку та училища. За чотирнадцять років будинку й училища тут так і не збудували. А в 2003 році через несплату земельного податку міська рада Рівного припинила ВАТ «РЗТА» право користування земельною ділянкою. Через два роки після цього міське управління капітального будівництва залучило пайовиків до зведення у цьому місці «кварталу малоповерхової забудови». Останнім варто було лише погодитись заплатити за прокладання комунікацій, вартість яких нині зросла до 150-200 тисяч гривень. …Суд за позовом заводу тракторних агрегатів, який просить визнати незаконним вилучення у нього 6,73 гектара землі, запланований на сьогодні. Проте він може і не відбутися, оскільки деякі впливові пайовики з працівників судів та прокуратури на зборах порадили управлінню капітального будівництва подати в суд клопотання з проханням ввести у справу УКБ як третю сторону. Адже саме з управлінням вони підписали інвестиційні договори, сплативши кошти за проектування та відведення земельної ділянки. До речі, нині судові позови всі 174 пайовики можуть подавати й на УКБ, яке втягнуло їх у цю земельну тяганину.

Коментарі Пайовик Галина Скакальська, пенсіонерка: — На земельній черзі загалом я перебуваю з 1992 року. Оскільки я ветеран праці, потрапила у цей список. Ця тяганина тягнеться з моменту підписання договорів — 2004 року. Пам’ятаю, що списки пайовиків багато разів перевіряли різні органи, зокрема прокуратура. У 2005 ми підписали документи, заплатили і гроші. І з тих пір регулярно, приблизно раз на два місяці, я телефоную, щоб дізнатися, як просувається справа. Щоразу кажуть: «Зачекайте, питання вирішується». Я думаю, що хтось поклав око на цю землю, тим більше що у тому районі відкрилися потужні супермаркети. Представник ініціативної групи пайовиків Євгенія Ушакова: — Моя бабуся Олена Федорова — учасник бойових дій. Три роки тому вона уклала інвестиційний договір на зведення будинку в цьому районі. Однак нині «бютівці», які є акціонерами тракторного заводу, хочуть через суд відібрати у нас землю. Не виключено, що вони збираються натомість тут збудувати багатоповерхівки. Голова фракції БЮТ у міській раді Віталій Першогуба: — Я — не акціонер тракторного заводу і взагалі до нього не маю ніякого стосунку. Не чув, щоб і інші члени нашої фракції мали акції цього підприємства. Це хтось розпускає такі чутки, щоб відволікти увагу від ситуації навколо земельної ділянки в районі вулиць Макарова, Пржевальського. Насправді до мене й до інших голів фракцій було звернення від тракторного заводу з інформацією про те, що у нього незаконно міська влада вилучила ділянку, на якій підприємство збиралося будувати будинок для своїх працівників. Адже це неправда, що завод не платив за землю. Ми на звернення відреагували ще торік: не проголосували на сесії міськради за виділення спірної ділянки під забудову, оскільки справа перебуває у суді (тракторний завод судиться з владою міста), а в такому разі вирішувати її подальшу долю не можна. Нині ж у зв’язку з кардинальною зміною законодавства ситуація навколо цієї ділянки взагалі критична, бо закон передбачає всі вільні земельні ділянки і продавати, і надавати в оренду лише з аукціону. Через це люди, які стали пайовиками на участь у будівництві, потрапили у незручне становище. З них зібрали гроші без виділення земельної ділянки під будівництво. Чому так зробили і куди поділися зібрані кошти, потрібно запитати у начальника міського управління капітального будівництва Сергія Полоцького. Нині власну недбалість УКБ звалює на нас. Також у членів комісії, яка набирала пайовиків, варто поцікавитися, яким принципом вони керувалися у цьому відборі, чому відібрали лише певних громадян і чому до числа пайовиків не потрапила жодна людина з тих, які роками перебувають у черзі на отримання земельної ділянки. У зв’язку з ситуацією, що склалася навколо цієї земельної ділянки, у цей четвер ми збираємося на розширену нараду з головами фракцій та комісій міськради.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також