Депутати особисто агітуватимуть на Рівненщині, щоб православні відмовлялись від Москви

552 0

Ми у соцмережах:

Депутати особисто агітуватимуть на Рівненщині, щоб православні відмовлялись від Москви

Рівненська облрада у понеділок зібралася на позачергову сесію. Приводом для екстреного засідання став ухвалений Верховною Радою закон, який забороняє діяльність релігійних організацій, пов’язаних з Росією. Обласні депутати прийняли звернення — до кожного прихожанина, священника та ченця УПЦ із закликом відмовитись від Московського патріархату. Під час сесії політичні партії «Батьківщина», «ЄС», «Слуга Народу», «За майбутнє», «Сила і честь» та Радикальна партія публічно зобов’язалися агітувати своїх виборців, щоб ті переходили та молилися в українських церквах.

Олександр Аліксійчук, народний депутат України:

— В Україні уже 400 років існує церква, яка керується силовими структурами Росії. Однак Верховна Рада знайшла у собі сили це змінити. Зараз звучить багато закидів, ніби УПЦ не є Московського патріархату, проте це неправда. Бо Державна служба України з етнополітики та свободи совісті уже дала висновок про приналежність УПЦ до Російської православної церкви та її структур. Людям ніхто не забороняє молитися та ходити до храму, проте не потрібно молитися з тими, хто благословляє російських солдатів вбивати українців та захоплювати їхню землю. Цей закон лише відновлює українську релігійну незалежність та дає дуже багато важелів для місцевого самоврядування. Через 30 днів органи місцевого самоврядування та державні органи матимуть можливість розірвати договори оренди приміщень з УПЦ МП. У місцевих громад буде право це зробити без усіляких застережень. Бо у нас є пам’ятки архітектури, які ще за правління Віктора Януковича було передано в користування для Московського патріархату на 50–60 років.

Що стосується переходів релігійних громад, то тут діятиме закон, який був ухвалений ще за часів Президента Петра Порошенка. Тому кожна релігійна громада МП має можливість змінити свою єпархіальну приналежність та обрати собі нову конфесію. Разом із тим, через 9 місяців розпочнеться процес заборони УПЦ МП. Орган місцевого самоврядування або громадська організація мають право звернутися до Державної служби з етнополітики та свободи совісті, яка надаватиме висновок про зв’язок тої чи іншої релігійної громади з Російською церквою. Московський патріархат подробився на різні юридичні особи. Тому суд ухвалюватиме рішення про заборону кожної юридичної особи окремо.

Андрій Карауш, голова Рівненської облради:

— Ми надішлемо своє звернення у кожну релігійну громаду УПЦ з проханням звільнитися від московського впливу. Щодо наших комунальних закладів, то у нас є об’єкти, які перебувають в користуванні УПЦ. Як тільки норма закону стане чинною, ми звернемося до суду, щоб припинити це право користування.

Іларіон, митрополит Рівненський та Острозький ПЦУ:

— З початку повномасштабного вторгнення я кілька разів звертався до вірних Московського патріархату із закликом до діалогу та об’єднання. Результатом мого заклику є процес переходу громад МП до Православної церкви України. І цей процес досі триває. Можливо, деколи це відбувається повільними темпами, але потихеньку громади переходять. Тому я знову підтверджую свій заклик до об’єднання та з великою радістю буду очікувати, що громади на чолі зі своїми священниками будуть переходити до ПЦУ. Дуже добре, коли громада переходить зі своїм священником, бо зберігаються їхні церковні традиції. Додамо, що ніхто не силує громади одразу переходити на українську мову служіння, бо це іноді важко. Знаю, що громади штучно лякають, ніби є якась процедура покарання. Однак це не так. Тому всі громади МП я прийматиму з розпростертими обіймами.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також