Дієтолог: «Не цілуйтеся з тим, у кого погані зуби...»

7 0

Ми у соцмережах:

Фото FreePik

Карієс — це той діагноз, який рано чи пізно доведеться почути кожному. За статистикою, лише 8% українців можуть похвалитися здоровою ротовою порожниною.

Cпричиняють карієс бактерії у роті, що прилипають до зубів та харчуються всім тим, що й ми, — випічкою, кашами, фруктами… Бактерії продукують кислоту, яка роз’їдає зовнішній шар ема-лі зубів. Слина змиває виробле-ну бацилами кислоту й допома-гає відновити ушкоджену емаль. Якщо цей процес з певних при-чин гальмується, патогени по-трапляють всередину зуба. По-чинається процес його руйнування.

Якщо в зубі утворюється порожнина, людина може відчува-ти біль та/або підвищену чутли-вість, і ці прояви посилюються у міру того, як дірка в зубі збіль-шується й наближається до не-рва. Якщо бактерії «проїдають» тканину до судинно-нервового пучка всередині зуба, це може спричинити зубний абсцес, коли інфекція сягає кореневої час-тини зуба та з плином крові може поширитися по всьому тілу. Більшість пацієнтів із за-давненою проблемою ризикують втратити один або кілька зубів.

Існує більший ризик утворення карієсу, якщо ви віддаєте перевагу со-лодкій і кислій їжі (через вміст цукру та кислот у ній), особливо, якщо ви споживаєте такі про-дукти між основними прийома-ми їжі. Якщо ваші слинні залози проду-кують менше слини (наприклад, це — одна з побічних дій ліків, які ви вживаєте). Якщо ви носите брекети або інші ортодонтичні конструкції. Якщо у вас оголилися корені зу-бів.

Стоматолога потрібно від-відувати раз на рік — навіть якщо нічого не турбує. Карі-єс може бути прихованим, і важливо вчасно його виявити.

А що про здоров’я зубів кажуть дієтологи?

— Нервові клітини відновлю-ються природним чином, а от зубна емаль — ні. Натомість можемо зробити щось корис-не для наших ясен. Наприклад, згризти тверде яблуко чи морк-ву. Це буде чудовий масаж для слизової, — наголошує лікар-ендокринолог, дієтолог Ма-рія Жигаліна-Гриценюк.

Карі-єс — заразний, особливо, коли йдеться про дітей до трьох ро-ків. Ось чому майбутнім мамам рекомендують пройти санацію ротової порожнини, а коли ди-тинка народиться — не дозволя-ти чужим людям її цілувати. Та-кож слід стежити за чистотою соски, пустушки та поїльника.

— Бактерії, які псують наші зуби, люблять розмножуватися у солод-кій їжі та напоях — цукерках (осо-бливо за типом карамелі), печиві, солодких газованих напоях. Бак-терії споживають глюкозу та мета-болізують її до кислот, які, своєю чергою, розм’якшують та руйну-ють зубну емаль. Тож намагайте-ся не вживати додаткового цукру протягом дня, а якщо вже так ста-лося, прополощіть рот. Найкра-ще — іригатором, але й простою водою теж буде добре, — радить дієтолог і додає: — І не цілуйтеся з тим, у кого погані зуби, адже зі слиною мож-на отримати чималу порцію карі-єсних мікробів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також