Дитсадок на Північному: на дітях не економлять!

1480 1

Ми у соцмережах:

Дитсадок на Північному: на дітях не економлять!

Уже в цьому році на місці руїн на вулиці Коновальця у Рівному обіцяють розпочати будівництво дитячого садка. Він стане одним із найбільших у Рівному та вирішить проблему дошкільної освіти у мікрорайоні «Північний». Однак напередодні сесії міськради, на якій мали б виділяти на нього гроші, виявилось, що кошторис будівництва — 132 мільйони гривень. Багатьох депутатів така велика сума здивувала.

Галина Кульчинська, депутат міської ради:

— Потрібно зважати на реальні можливості бюджету. Просто порівняйте дві суми: реконструкція стадіону «Авангард» обійдеться в 200 мільйонів гривень, а будівництво садка — 132 мільйони. І це викликає подив. Адже два об’єкти за масштабами робіт неможливо порівняти. Загалом у Рівному є 78 закладів освіти. У багатьох із них проблеми з комунікаціями, протікають дахи. Але ми не можемо забезпечити їх усіх коштами на ремонт. А тут хочуть витратити одразу таку суму.

Володимир Хомко, міський голова:

— Будівництво дитячого садка таке дороге, бо мами, які лобіювали це питання, включили туди багато своїх пропозицій. Однак сваритися з людьми я не буду. Хоч я погоджуюсь, що на цьому будівництві можна було трохи зекономити. Адже дитячий садок «Вишенька» (на Ювілейному), наприклад, обійшовся для міського бюджету в чотири рази дешевше.

Олена Бобровська, рівненська матуся:

— Згідно із проектом, цей дитсадок розрахований на 221 дитину. Проте враховували, що у кожній групі навчатиметься всього 17 дітей. Але таких маленьких груп ніде в місті немає. Тому реально, що цей садок вміщатиме аж 400 дітей. Площа приміщень — приблизьмо 7 тисяч метрів квадратних. Та «Вишенька», до якої постійно апелюють, розрахована всього на 80 дітей.

Твердження про надмірну вартість дошкільного навчального закладу неправдиве. Адже споруда будуватиметься на косогорі, який потрібно буде вирівнювати. Басейн у садка буде не надто великий. Над ним буде кілька технічних приміщень, де працюватимуть логопед та адміністрація закладу. Буде ще одне напівтемне приміщення з рослинами, яке проектанти назвали «зимовим садом» — його площа близько 70 метрів квадратних.

Назарій Поліщук, міський депутат:

— Ще в 2017 році нам розповідали, що вартість реконструкції цього садка складає 40 мільйонів гривень. Однак через два роки нам загинають суму в 130 мільйонів гривень. Невже щороку інфляція у нас була 100%? Хай нам пояснять, чого так. Адже бюджет у міста обмежений. Не можна ставити завдання будувати якнайдорожче.

Олег Карпяк, голова бюджетної комісії:

— Торік ми виділяли більше мільйона гривень на розробку проекту, який уже пройшов експертизу. Тобто підтверджено, що вартість не завищена. Просто сам об’єкт дуже великий. Окрім цього, ніхто не дозволить економити на дітях та будувати усе з дешевих матеріалів.

Сергій Кушнір, начальник міського управління капітального будівництва:

— Ті недобудовані приміщення, які збереглися там ще з 90-х років, обстежувала спеціалізована організація. Певні елементи будівлі потрібно буде підсилювати. Сам проект уже хто тільки не перевіряв, але висновок один — вартість реальна.

Додамо, що залучати кошти для будівництва дитячого садка на Північному планують з двох бюджетів: міського та державного. Перші 13 мільйонів гривень, необхідних для початку робіт, планують виділити уже на найближчій сесії Рівненської міської ради.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також