Диверсант, якого ліквідувала «Альфа»: хто він — патріот України чи агент Кремля

3670 0

Ми у соцмережах:

Диверсант, якого ліквідувала «Альфа»: хто він — патріот України чи агент Кремля

Людина, яку застрелили працівники спецпідрозділу "Альфа" в Києві на Оболоні, виявилася ветераном АТО і колишнім розвідником "Правого сектора". Згідно із заявами СБУ, саме він був керівником диверсійно-розвідувальної групи і неодноразово їздив до Росії за підробленими паспортами. А в його планах було проведення кривавих терактів проти мирного населення.

диверсант Як вдалося з'ясувати "Обозревателю", лідер диверсантів був розвідником, після виходу з "Правого сектора" різко критикував і закликав до партизанських дій проти влади України.

Боєць чи диверсант

Убитий на Оболоні в ніч на 10 грудня нібито лідер диверсантів — українець Олег Мужчиль, позивний "Лісник", 1965 року народження. Служба безпеки України не розкривала його даних, але боєць "Правого сектора" Ігор Загребельний назвав його прізвище, уточнивши, що інформація не перевірена. У самому "ПС" не змоглипідтвердити або заперечити цю інформацію, заявивши, що СБУ не показала фотокартку обличчя убитого лідера групи. "Ми не бачили, кого там убили. Але боєць з позивним "Лісник" числився в "Правому секторі". Він вів свою сторінку на Facеbook під ім'ям Сергія Амірова. 31 серпня він публічно оголосив, що виходить з "Правого сектора" і припиняє спілкування з нами. Ми вже півроку не маємо ні найменшого відношення до нього, як і він до нас", — заявив "Обозревателю" прес-секретар "Правого сектора" Артем Скоропадський. Варто відзначити, що в оперативні знімки з квартири, де "Альфа" проводила спецоперацію, потрапив автомат зі специфічною цівкою, яка повністю збігається з цівкою на фото Олега Мужчиля із соціальних мереж. Крім того, збігся і досить рідкісний камуфляж автомата і розвантаження — A-Tacs. На самій же сторінці Олега Мужчиля у Facebook вже розміщені численні співчуття від його друзів. "Нормальна сім'я була, давно тут живуть — мама, тато і семирічний син. Де вони працювали — ми не знали. Поводилися приховано, але завжди віталися, допомагали візок знести... Ніколи б про них такого не подумала", — розповіла одна з сусідок журналістам "Обозревателя", котрі опитали очевидців подій про те, як проходила спецоперація.

Розвідник, буддист, революціонер

Олег Мужчиль, позивний "Лісник", брав активну участь у бойових діях в підрозділах "Правого сектора". Більше того, "Лісник" був одним із засновників організації "Тризуб ім. С.Бандери", який пізніше став ядром "Правого сектора", а сам він обіймав посаду сотника "Тризуба" в Донецькій області. У коментарі "Обозревателю" прес-секретар "Правого сектора" Артем Скоропадський зізнався, що особисто з "Лісником" не спілкувався і не знає, в якому конкретно підрозділі він служив. "Друг Лісник — так звучить позивний одного із засновників організації "Тризуб ім. С.Бандери", який пізніше став ядром "Правого сектора", сотника "Тризуба" в Донецькій області. Він же — Дорже Жамбо-лама, глава Духовного управління буддистів України та настоятель єдиного в Україні офіційно чинного буддистського монастиря Шейчен-Лінг, в перекладі з тибетської — "обитель великого знання". Монастир знаходиться в селищі Ольгине Волноваського району Донецької області, якраз на лінії фронту — над ним пролітають ракети "Градів", — писав про "Лісника" наприкінці грудня 2014 року "Лівий берег". У своєму інтерв'ю Олег Мужчиль розповів, що брав участь у мітингах проти Януковича в Донецькій області, а про підготовку вторгнення російських військ до Криму знав ще за два тижні, але його слова не почули. У 2014 році "Лісник" воював в аеропорту Донецька — в Пісках, неодноразово ходив у розвідку за лінію фронту, в тил бойовиків. "Розвідник стверджує, що володіє інформацією про сепаратні комерційні та інші домовленості між Україною і Росією з метою затягнути збройний конфлікт на Донбасі", — передало слова Олега Мужчиля видання. У записах "Лісника" на його сторінці у Facebook вже з початку 2015 починає наростати невдоволення — як владою в Україні, так і керівництвом "Правого сектора". А в останній день літа він заявив про свій вихід з організації. Варто відзначити, що в своїх постах "Лісник" досить жорстко критикував владу, а також робив прозорі натяки на те, що за вибухами у магазинів "Рошен" стоять його однодумці. Згідно із заявою Служби безпеки, головне завдання диверсійних груп у столиці — дестабілізувати ситуацію в Україні. І знешкоджена група на Оболоні, судячи з вилученої у них зброї, готувала теракти в громадських місцях, розповіли "Обозревателю" в СБУ. "Враховуючи кількість тротилу і характер вражаючих елементів, плановані теракти передбачали максимальну кількість жертв", — розповіла у коментарі "Обозревателю" прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

Агент Кремля чи патріот

У групу диверсантів, як заявили в СБУ на брифінгу, входило три громадянина Росії. "Посольство РФ в даний час готує документи про отримання доступу до затриманих", — заявив посол Росії в Україні Олег Гришин. А за однією з озвучених СБУ версій, за спиною групи, яку очолював "Лісник", стоїть Кремль. "Затримані росіяни пов'язані зі спецслужбами РФ. Цю версію ми не виключаємо", — заявили представники СБУ на брифінгу. Також в соціальних мережах мусується інформація, що "Лісник" був у загоні "Тіні", який діє в глибокому тилу терористів на Донбасі. Проте джерело "Оглядача", пов'язане з партизанами, спростувало цю інформацію. "Він не був у "Тінях". Він був інструктором на базі "Правого сектора". Він дуже часто робив проходи, коли ми заходили і коли виходили", — розповів співрозмовник. Додавши, що особисто не вірить у те, що" Лісник "міг бути агентом Кремля". "Він патріотом був. Вони вбили справжнього патріота і справжнього розвідника. Якби він був завербований ФСБ, він би нас здав давно. Це однозначно, бо надто вже великі гроші за наші голови дають на тій стороні. Тому я не можу повірити, що він працював на російські спецслужби", — розповіло джерело. Але визнало, що "Лісник" міг готувати теракти. "Просто він сам по собі такий, що у нього могло щось з "дахом" статися. Він міг готувати теракти тут, в Україні. У це я вірю. У людини могло щось в голові статися, і він міг піти на такі речі", — упевнений співрозмовник "Обозревателя".

Герої АТО

У перестрілці з "Лісником" загинув офіцер СБУ Андрій Кузьменко, який з перших днів, як і Олег Мужчиль, воював у АТО. Саме загибель далеко від фронту і куль бойовиків двох ветеранів, за кожним з яких числяться героїзм і самовідданість, розбурхала суспільство. "Підполковник СБУ Андрій Кузьменко служив заступником начальника одного з відділів ЦСО "А"; 38 років, залишилося двоє дітей. У Центрі спеціальних операцій пропрацював 15 років, користувався беззаперечним авторитетом і повагою у співробітників і керівництва Служби. З перших днів Андрій був у складі оперативних сил АТО. Влітку минулого року потрапив в оточення в Краматорському аеропорту. У нас залишилося відео, як Андрій піднімає над аеропортом український прапор", — пише на своїй сторінці у Facebook відомий гонщик і волонтер Олександр Молчанов. Спецназівець влітку минулого року брав участь у боях за аеропорт під Краматорськом, особисто підняв над позиціями український прапор. "Висловлюю співчуття родині загиблого цієї ночі бійця спецпідрозділу "Альфа" Андрія Кузьменка", — висловив свої співчуття президент України Петро Порошенко і доручив допомогти сім'ї загиблого бійця "Альфи".

Операції СБУ

Знешкодження диверсій­но-роз­відувальної групи "Лісника" — це лише один з епізодів операцій СБУ в столиці України, нагадала прес-секретар СБУ Олена Гітлянська. Всього з січня по листопад в Києві заведено 7 кримінальних справ за статтею "Терористичний акт", згідно зі статистичними даними Генеральної прокуратури України, і знешкоджено кілька аналогічних груп. Так, у вересні СБУ викрила підпільну групу, що діяла під виглядом проросійської козацької організації, яка координувалася спецслужбами РФ. У їхніх планах був підрив київського військкомату для зриву мобілізації. А для акту залякування вони вирішили підкинути на місце теракту розпізнавальні знаки російської армії. Диверсійну групу вдалося накрити прямо в місті, недалеко від станції метро "Петрівка". У результаті спецоперації есбеушники знешкодили сімох терористів. При цьому саме члени цієї ж "козацької організації" у вересні намагалися підірвати волонтерський центр на вулиці Майорова на Оболоні. Тоді вдалося знешкодити чотирьох чоловіків, один з яких встиг скористатись гранатою, але жертв вдалося уникнути. Також есбеушники у Києві регулярно знаходять тайники зі зброєю, яка може призначатися як для диверсантів, так і для незаконної торгівлі. Один з таких "схронів" з російськими реактивними вогнеметами "Джміль" був знайдений в передмісті столиці 10 грудня. На початку липня в промзоні Дарницького району знайшли цілий арсенал з десятка тротилових шашок, вражаючих елементів і детонаторів. А ще навесні 2014 р. в СБУ заявили, що їм вдалося запобігти масовим терактам в день виборів президента. Тоді група терористів під прикриттям громадсько-політичного об'єднання "Громадська ініціатива" планувала захопити адміністративні будівлі, влаштувати теракти в транспорті і навіть підбити пасажирський літак в Жулянах. Для цього, згідно з офіційною інформацією, спецслужби РФ обладнали в Києві схованку, в якій знаходився переносний зенітно-ракетний комплекс, протитанкові гранатомети, реактивні вогнемети і гранати. Як раніше писав "Обозреватель", в Красногорівці контррозвідка провела операцію за принципом "в кожен дім" — в результаті чого затримано 85 осіб, ймовірно, причетних до діяльності терористичних "ЛНР" і "ДНР". Спецоперацію знімали з безлічі ракурсів, а також з повітря за допомогою безпілотника.
Олег Катков, "Обозреватель".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також