До школи без тисячі — зась!

3026 0

Ми у соцмережах:

До школи без тисячі — зась!

Сучасна освіта — справа не лише не безкоштовна, але й доволі недешева. Скажімо, щоб випровадити до школи рівненського першокласника, цього року півтисячі гривень буде замало. Також, порівняно з минулим роком, «подорожчали» і старшокласники — тепер батьки на них мають витратити щонайменше тисячу гривень. Не доведеться платити хіба що за підручники — їх у школах вдосталь, як стверджує начальник управління освіти Рівного Віталій Новак.

— Кількість учнів кожного року зменшується, тому підручників вистачить усім, — впевнений п.Новак. — У Рівному школи уже забезпечені підручниками для усіх класів, окрім восьмого, адже цього року саме цей клас переходить на нову систему освіти. Тому наразі для восьмикласників не завезений жоден підручник. Однак ми сподіваємося, що першого вересня необхідними книжками будуть забезпечені і ці учні. Мабуть, саме з цієї причини батьки не поспішають купувати підручників до першого вересня. Як стверджують продавці книжкових магазинів, зараз переважно продаються лише посібники «Домашні завдання», в яких розміщені вправи для усіх класів. Коштує така книжка від 20 до 30 гривень — залежно від видавництва. Натомість щоденника цього року можна знайти і за 42 гривні. Вирізняє його на полиці від дешевших «колег» хіба що шкіряна обкладинка. Однак продавці кажуть, що рівняни своїх дітей такою розкішшю не балують. Найдорожчий зошит можна купити за п’ять гривень, що удвічі дорожче, ніж минулого року. 12аркушеві зошити за рік подорожчали приблизно на двадцять копійок. Не зросли в ціні хіба що ручки — їх так само купують приблизно за гривню. Подібне учнівське приладдя минулого року можна було купити ще й на шкільному базарі, котрий знаходився на Театральній площі. Цього року там кіосків не буде. — Шкільний базар відмінили тому, що його нема де влаштовувати — на Театральній площі проводяться роботи з будівництва підземного торгового центру, а на майдані Незалежності — реконструкція, — розповідає начальник управління торгівлі Рівненського міськвиконкому Ігор Остапенко. — Влаштовувати шкільний базар біля звичайних ринків теж недоцільно, оскільки там також продаються речі шкільного асортименту за такою ж ціною. Однак наступного року шкільний базар плануємо відновити, це зручно. «Подорослішали» за рік (щонайменше на 50 гривень) і ціни на шкільну форму. Однак це стосується найдешевшого одягу, якому зазвичай батьки учнів міських шкіл перевагу не надають, адже знають — чим дешевше, тим менш якісне. Як розповів Віталій Новак, шкільні форми з цьогорічного першого вересня обов’язковими не будуть, хоча освітяни усе ж сподіваються, що шкільну форму цьогоріч носитимуть учні усіх шкіл міста: — Ми кожного року закликаємо батьків проводжати своїх дітей до школи у шкільній формі, — говорить пан Новак. — Однак поки що це впроваджено лише у закладах нового типу — гімназіях, ліцеях тощо. Таких у Рівному є чотирнадцять. Якби ж була можливість закупляти форму… Та це наразі законодавством не передбачено. Оксана КОЛДУН.

Довідка «РВ» Ціна школярика (приблизно): Шкільна форма — 100300 гривень Блузка для дівчинки — від 50 гривень Сорочка для хлопчика — від 50 гривень Спортивний костюм — 75300 гривень Рюкзак — 30 — 240 гривень Підручник — 2030 гривень Щоденник — 615 гривень Зошит — 0,655 гривень Ручка — від 1 гривні


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також