Допомогти печінці під час свят

1306 0

Ми у соцмережах:

Допомогти печінці під час свят

Свята українці зустрічають застіллям з великою кількістю закусок і випивки. Як допомогти головному фільтру пережити зимові трапези і не порушувати сформовані традиції свят? Пийте багато води для того, щоб забезпечувати своєчасну детоксикацію організму. Не замінюйте чисту воду кавою, чаями або компотами, роботу печінки вони не зможуть підтримати.

Свята українці зустрічають застіллям з великою кількістю закусок і випивки. Як допомогти головному фільтру пережити зимові трапези і не порушувати сформовані традиції свят? Пийте багато води для того, щоб забезпечувати своєчасну детоксикацію організму. Не замінюйте чисту воду кавою, чаями або компотами, роботу печінки вони не зможуть підтримати. Смажене, гостре, солоне, копчене — без цих страв не обходиться жодне застілля. Але налягати на цю їжу не варто. Урізноманітніть меню овочевими стравами, а також тими, які "любить" печінка — на основі морської капусти, моркви, гарбуза, сиру. Після рясної і тривалої трапези влаштовуйте собі розвантажувальний день на цільнозернових кашах, кисломолочних нежирних продуктів, трав'яних настоях.

Поради Наталії Харченко, лікаря-гепатолога і гастроентеролога

  • Новорічне меню буде більш вишуканим і корисним для травлення, якщо жирні м'ясні страви замінити рибою і морепродуктами, а замість традиційного олів'є, рясно политого сметаною і майонезом, поставити на стіл овочеві закуски і фрукти.
  • Готувати слід стільки, щоб ніяких салатів і вінегретів не залишалося на наступний день, коли в них почнуть розмножуватися шкідливі мікроорганізми.
  • Обов'язково потрібно забезпечувати відтік жовчі вранці, тобто в жодному разі не відмовлятися від сніданку.
  • Необхідно домагатися щоденного випорожнення кишечнику, щоб у ньому не затримувалися токсини, та й токсичне навантаження на організм знижувалося.
  • Вчені створили масу препаратів, які прискорюють розщеплення і виведення жирів і алкоголю з організму, покращують процеси травлення, захищають і відновлюють клітини печінки — гепатоцити. Прийом гепатопротекторів і ферментів покращує функції печінки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також