Двадцять тварин захворіли сказом

1313 0

Ми у соцмережах:

Двадцять тварин захворіли сказом

За вісім місяців поточного року на Рівненщині зареєстровано 20 випадків захворювань тварин сказом: 8 лисиць, 5 собак, 6 котів та борсук.

Епізоотична та епідемічна ситуація щодо сказу в Рівненській області в останні роки залишається неблагополучною. Щороку звертається за медичною допомогою близько 3-х тисяч осіб, що постраждали від покусів різними тваринами, 600 - 700 осіб отримують профілактичне лікування. В 2014 та 2016 роках зареєстровані два випадки сказу серед людей у Володимирецькому та Гощанському районах. В обох випадках зараження відбулося через покуси котами.

На сказ хворіють всі теплокровні тварини, включаючи мишей, щурів, зайців, ондатр і т.д., але найчастіше в нашій області зустрічається захворювання на сказ серед лисиць, собак, котів, корів.

Вірус виділяється у хворих тварин зі слиною, тому зараження найчастіше настає при покусах, а також може відбуватися при ослиненні шкіри, при зніманні шкіри із хворої тварини, її виробленні та інше.
Тому при кожному покусі, навіть при ослиненні потрібно промити рану водою з милом і негайно звернутися в медичну установу, де в кожному окремому випадку буде вирішено питання відносно доцільності антирабічного лікування. За твариною, яка нанесла покуси, працівниками ветмедицини проводиться нагляд на протязі 15 днів з метою виключення сказу.
 
Хворі тварини реєструвалися у Дубенському, Гощанському, Рівненському, Березнівському, Корецькому, Здолбунівському, Володимирецькому, Сарненському та Демидівському районах та м. Рівне. За медичною допомогою з приводу покусів звернулися 1342 особи, із них 52 особи покусані хворими на сказ тваринами. Вакцинацію та імунопрофілактику призначено 341 особі. Продовжує викликати занепокоєння те, що 29 випадках (9,0% від призначених) потерпілі від покусів тваринами відмовилися від антирабічного лікування, що є великим ризиком виникнення захворювань серед цих людей.
 
Рівненський обласний лабораторний центр радить, щоб запобігти захворюванню на сказ, необхідно дотримуватися наступних правил:
- не контактуйте з бездомними та дикими тваринами, розповідайте дітям про небезпеку таких контактів;
- не провокуйте тварин на укуси: не намагайтеся годувати, надавати допомогу невідомим, безпритульним тваринам, дражнити їх;
- уникайте скупчень безпритульних собак;
- при укусі або ослиненні підозрілою твариною промийте рану водою з милом, краї рани обробіть розчином йоду;
- своєчасно робити своїм домашнім тваринам щеплення проти сказу.
Необхідно пам’ятати, що тільки своєчасне звернення до лікаря дає надійну гарантію запобігти трагічним наслідкам.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також