Дзвінок із в’язниці

2182 0

Ми у соцмережах:

Дзвінок із в’язниці

Щоб виручити своїх синів та братів з міліції, рівняни готові платити чималі гроші. Про це знають шахраї й успішно використовують для власного збагачення. Люди, до яких звістка про затримання рідних, як правило, надходить зненацька телефоном вночі, без жалю розлучаються із своїми грішми. Що цікаво, не викликає навіть подиву пропозиція від незнайомих людей за гроші відкупитись від міліції. Пенсіонерка з Рівного віддала, не роздумуючи, за визволення свого сина 10 тисяч гривень. Пізніше з’ясувалося, що сина міліція не арештовувала, а дзвінок пролунав... із тюрми, від чоловіка, який вже кілька років відбуває покарання за злочин.

Міліції відомі кілька випадків, коли довірливі рівняни так само, як і пенсіонерка, віддали гроші шахраям. Як правило, про таке неохоче зізнаються. Досі аферистів не знаходили, адже телефонували вони з прихованих номерів. У випадку з пенсіонеркою вийти на слід додзвонювача вдалося. Адже жінка пізніше довідалась, що її син відпочивав у Криму, а не в міліцейському ізоляторі, тож відразу повідомила в міліцію, що в неї виманили гроші. Міліціонери вже з’ясували, що допомагали шахраю з тюрми його рідна сестра та рівненський таксист на «Волзі», який, як стверджує міліція, про це навіть не підозрював.

Коментарі Інна Березовська, помічник начальника Рівненського МВ УМВСУ: — Оперативникам вдалось розшукати одну з учасниць цієї пригоди — 21-річну Ольгу з Нетішина Хмельницької області. Дівчина розповіла міліціонерам, що їй на мобільний о четвертій годині ранку зателефонував брат, який відбуває покарання в місцях позбавлення волі, і наказав вийти на зупинку та взяти гроші у таксиста. Таксист запропонував дівчині сісти у салон автомобіля та перерахувати гроші. У паперовому згортку було десять тисяч гривень. П’ятсот він отримав за виконане замовлення. З цими грошима Ольга пішла додому. Наступного дня брат зателефонував знову і наказав віддати гроші іншому чоловіку, який чекав на тій самій зупинці. Подібні випадки є непоодинокими не лише на Рівненщині, а й в Україні. Таким видом шахрайства зазвичай займаються особи, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Телефонні номери потенційних жертв вони вибирають випадково. Зазвичай аферисти повідомляють жертвам, що їхній син чи чоловік знаходиться у міліції. Потім пропонують за його «визволення» передати певну суму грошима, переказати кошти на банківський рахунок або ж перерахувати на той чи інший номер мобільного телефону. Лише у чергову частину міліції Рівного впродовж жовтня надійшло понад десять дзвінків, коли люди з’ясовували, чи справді їхні рідні затримані. Крім того, зареєстровано три скарги від рівнян, коли їм пропонували заплатити гроші за визволення рідних. Двічі — по три тисячі доларів і один випадок 10 тисяч гривень, які пенсіонерка віддала шахраям. Олександр Адамець, начальник Державного управління департаменту з виконання покарань в Рівненський області: — Мобільні телефони відносяться до переліку заборонених для користування в’язнями предметів. Обшуки ув’язнених працівники колоній проводять щодня. Втім, кілька разів на місяць ми знаходимо телефони в наших колоніях. У таких випадках мобілки вилучають, а потім реалізовують через виконавчу службу, а в’язнів за порушення режиму переводять у дисциплінарний ізолятор на 10-15 діб. Повністю унеможливити потрапляння мобільників у колонію ми не можемо, оскільки шляхів дуже багато. Рідні передають телефони в маслі, жирі, проносять на собі, коли приїздять на довгострокове побачення, або перекидають їх через паркан установи. Є випадки, коли телефони передають засудженим працівники колоній, хоча їм користуватись мобільним зв’язком, окрім тих, хто працює в черговій частині, заборонено. Таких випадків небагато, але вони теж трапляються.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також