Ефективність лікування залежить від часу доби

1098 0

Ми у соцмережах:

Ефективність лікування залежить від часу доби

Вчені вважають, що одужання після інфекції або травми, а також результати лікування залежать від добових ритмів. З цієї причини, наприклад, лягати на операцію потрібно в певний час доби.

Канадські дослідники стверджують, що внутрішній годинник організму управляє роботою клітин і тканин і тому впливає на процеси відновлення після хвороб і хірургічних втручань. Наприклад, якщо порізати або обпекти руку, шкіра заживе вдвічі швидше, якщо ушкодження було завдано вдень, а не вночі. Серцеві напади найчастіше трапляються між шостою ранку і полуднем.

Експерти відзначають, що з урахуванням добових ритмів прийом ліків і оперативні втручання повинні здійснюватися тільки в певний час — так вони будуть найбільш ефективними, а кількість побічних ефектів мінімальною.

Так, на їхню думку, сезонне щеплення від грипу краще робити між 9-ю і 11-ю год. ранку. В цьому випадку воно буде результативнішим, оскільки організм вранці виробляє значно більше захисних антитіл. Операції на серці, вважають вчені, ефективніше проводити вдень, після дванадцятої. У той же час фахівці вказують, що оптимальний час для інших хірургічних втручань може відрізнятися. Наприклад, косметичні операції краще проводити ввечері, оскільки вдень процеси загоєння супроводжуються більш активним виробленням рубцевої тканини.

Прийом ліків також повинен підкорятися внутрішньому годиннику клітин організму, зазначають дослідники. Згідно з їхніми даними, прийом аспірину більш ефективний ввечері, так само як і прийом багатьох антигістамінних засобів проти алергії. Деякі ліки для лікування гіпертонії виявляються набагато ефективнішими, якщо приймати їх ввечері, а не вранці. Також вчені вважають, що з урахуванням добових ритмів потрібно приймати препарати для регуляції кров'яного тиску, ліки від виразкової хвороби, астми і раку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також