Епідеміологи: на Рівненщину птахи могли принести небезпечну інфекцію з Африки

1768 0

Ми у соцмережах:

Епідеміологи: на Рівненщину птахи могли принести небезпечну інфекцію з Африки

Днями в Україні зафіксували випадок захворювання на гарячку Західного Нілу. Рівненські епідеміологи попереджають, що заразитися цією хворобою, ліків від якої поки немає, можна не лише на відпочинку, а й вдома. Адже птахи, які зимують в Африці і повертаються весною в Україну, є джерелом вірусу.

Наприклад, сааме перелітні птахи стали причиною масового спалаху хвороби у Румунії два десятиліття тому, коли захворіло 3-5 тисяч хворих.

Наразі ж інфекція масово розповсюджується у країнах Європи. У серпні захворіло вже 300 людей.

В Україні, як йдеться на сайті Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ, відмічають лише поодинокі випадки гарячки Західного Нілу. Переважно в придніпровських областях, хоча можна припустити, що насправді хворих більше. Просто  виявити їх не так легко.

 Дослідженнями було встановлено, що джерелом інфекції є птахи, але люди заражаються від укусів комарів та кліщів.

Абсолютна більшість заражень проходить в легких, безсимптомних формах, проте у 10% хворим потрібне стаціонарне лікування.

Симптоматика нічим особливим не відрізняється від багатьох інфекційних захворювань (температура, головний біль, біль у м'язах, збільшення лімфовузлів і т.д.), що ускладнює встановлення діагнозу.

Можуть бути і ускладнення хвороби, в тому числі й з ризиком для життя, хоча це буває досить рідко. У наших краях випадки захворювань мають чітку сезонну прив'язаність (травень - вересень), тобто сезон активності комарів.

Тяжкі форми найчастіше проявляються у вигляді менінгіту та менінгоенцефаліту.

Специфічного лікування гарячки Західного Нілу немає, проводять лише симптоматичну терапію, а в легших формах приблизно за тиждень хвороба минає «сама собою».

Профілактика ж полягає в захисті від комарів та кліщів.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також