Філармонія відмовляється від землі

1857 0

Ми у соцмережах:

Філармонія відмовляється від землі

Серед проектів рішень міської ради, які пропонується прийняти на черговій сесії, виділяються два так звані земельні питання. Гуманітарний університет просить віддати йому понад 3,6 га землі на вулиці Чорновола, поблизу Усті. А обласна філармонія, навпаки, добровільно відмовляється від чотирьох соток землі на своєму дворі, що на вулиці Драгоманова. Що "ховається" за цими клопотаннями?

филармония

Філармонія відмовляється від частини двора

Кому віддадуть шматок двора біля філармонії?

Директор обласної філармонії Микола Орешко звернувся до міської ради 21 квітня. У листі просить скасувати право філармонії на користування 3,96 сотками землі на вулиці Драгоманова. Йдеться про частину дворика філармонії, яку хтось відгородив, "приєднавши" до сусідньої автостоянки, що виходить на вулицю 16 Липня. Микола Орешко, директор Рівненської обласної філармонії:
— Уже більше десяти років на цих чотирьох сотках — автостоянка. Сітку навіть натягнули, щоб відгородити наше подвір'я. Вона з'явилася задовго до того, як я став директором. Раніше там планували концертний зал будувати. Ми не раз просили міську владу віддати нам цю ділянку. Був інвестор, який погоджувався збудувати триповерхову будівлю для філармонії. Проте нам дозволили минулого року приватизувати лише 13 соток. Від цих чотирьох, які, за даними кадастрової карти, досі закріплені за нами, відмовляємося на прохання податкової та Держземагентства, щоб узгодити законодавчі нюанси.
Сергій Таргоній, начальник міського управління земельних відносин:
— За даними Державного кадастру, за філармонією було 17 соток, проте остання геодезична зйомка показала, що заклад використовує 13 соток. Чотири сотки, від яких філармонія відмовляється, ніхто не орендує.
Світлана Богатирчук-Кривко, начальниця обласного управління Держземагентства:
— До 2013 року не було земельного кадастру. Цілком можливо, що тоді могли відділити частину земельної ділянки від філармонії й віддати комусь в оренду. Проте заклад має право на цю землю. Керівництво мало б довести, що вона потрібна закладу для ведення господарської діяльності.

Гуманітарний хоче частину парку для "фестивального поля"?

Ректор РДГУ Руслан Постоловський 22 квітня звернувся до міськради по дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення у постійне користування земельної ділянки площею 3,65 гектара на вулиці Чорновола — це частина занедбаного парку біля Усті. Руслан Постоловський у листі до міськради зазначає, що РДГУ хоче землю для "будівництва спорткомплексу з готелем, санаторієм-профілакторієм, будинку-інтернату, фестивального поля та закладів громадського харчування". За університетом ця земельна ділянка і так уже закріплена, близько 20 років тому там навіть почали будувати спорткомплекс. Але справа дійшла тільки до забивання паль. З того часу там — руїни та бур'яни. Має РДГУ і ще одне незакінчене будівництво — поряд з вул. Остафова та Володимира Великого. Корпус університету звели на кілька поверхів і також закинули, бо не вистачило грошей. Руслан Постоловський, ректор РДГУ:
— Ми маємо право на цю землю, чому вона має комусь іншому дістатися? Грошей на будівництво зараз не вистачає, але кошти з часом з'являться. Отримаємо землю, будемо думати, що на ній будувати.
Володимир Хомко, міський голова Рівного:
— Заклад хоче приватизувати цю землю. На 99% впевнений, що ніякий спорткомплекс там не добудують. Але місто у будь-якому випадку повернути цю ділянку вже не зможе. Якщо депутати не проголосують на сесії за це питання, земля все одно залишатиметься за університетом. Єдине — депутати можуть поставити вимогу, щоб заклад дбав про ділянку. Проте РДГУ — державна установа. Дадуть їй гроші — викосить траву, не дадуть — не викосить. На решту парку, запевняю, жодних планів місто не має.
Анатолій Бобровський, депутат Рівненської міської ради:
— Знаю, що колись на вул. Чорновола хотіли будувати гуртожитки, бо частина викладачів РДГУ досі не має житла. Добре, що вона залишилася за закладом. Землею РДГУ сам не зможе розпоряджатися, тільки з дозволу Міносвіти. Продати частину землі він точно не зможе, тож не думаю, що в РДГУ задумали якусь аферу. А ось якби землю передали місту, то її б швидко розділили, що й ніхто б не знав. І повиростали б там чергові котеджі, "Щасливе" №2.
Анатолій Чугуєвець, депутат Рівненської міської ради:
— Сесія сьогодні, у четвер, а тільки у понеділок нам сказали, що питання про РДГУ включать у порядок денний. Але я так і не чув аргументів від РДГУ, що він хоче робити із 3,6 гектарами. Розумію, це спокусливий шматок землі, і в університету справді є проблеми із житлом для викладачів. Можливо, навіть інвестор вже є, який освоїть цю ділянку і збудує елітний будинок. Але ж ніхто так і не дізнається, на яких умовах це відбудеться. Міська рада вже давала землю для побудови будинку для міліціонерів. У результаті квартири дали кільком правоохоронцям, а керівництво отримало від інвестора чималу суму у кишеню. Звісно, звинувачувати керівництво РДГУ поки що ніхто не може. Якщо збудують будинок для викладачів — чудово. Спорткомплекс? Також. Але спершу нехай інвестор розповість, чи є в нього кошти, що він хоче будувати та чи є досвід таких робіт.
Світлана Богатирчук-Кривко, начальниця обласного управління Держземагентства:
— Щодо ділянки на вул. Чорновола, то, як на мене, добре, що землю зарезервують за університетом. РДГУ як державна установа має право на цю землю, де ще й є його незавершене будівництво. Маю сумнів, що там щось найближчим часом будуватимуть. Але нехай краще земля почекає кращих часів, аніж там з'явиться черговий "кабачок".
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також