Газовий вентиль, як метод впливу

1857 0

Ми у соцмережах:

Газовий вентиль, як метод впливу

Знову виникла загроза, що «Рівнеазоту» перекриють газовий вентиль. І не тому, що підприємство за нього не платить. Просто, виявляється, є дві структури, кожна з яких хоче, щоб саме їй за газ платили. Сувора факсограма з НАК «Нафтогаз України», яка й містила погрозу припинити подачу газу, вимагала від керівництва «Рівнеазоту» розірвати угоду на постачання газу з компанією «УкрГаз-Енерго» і переукласти її з ними. Гендиректор «Рівнеазоту» Михайла Заблуда називає такі методи звичайним бандитизмом. Він переконаний, що ці дві компанії мають з’ясовувати стосунки між собою і не робити заручниками цих «розборок» підприємства.

— Нас змушують в односторонньому порядку розірвати угоду з компанією «УкрГаз-Енерго» на постачання газу, не надаючи жодних юридичних аргументів, — каже генеральний директор «Рівнеазоту» Михайло Заблуда. — Це не державницький підхід. Адміністрація підприємства вирішила зайняти принципову позицію і угоду не переукладати. Якими можуть бути наслідки такого рішення? Якби шантаж став реальністю, і газ справді перекрили, то підприємство зупинилося б. Тут була б можливість через суд домогтися від газопостачальної організації компенсації збитків, які зазнало б підприємство в разі вимушеного простою. А от для міста в цій ситуації є небезпека — Рівне може захлинутися фекаліями, адже використовує очисні споруди «Рівнеазоту», робота яких залежить від заводу. 22 квітня, в день, коли погроза газопостачальників могла бути реалізована, у ситуацію втрутився і голова облдержадміністрації Віктор Матчук. Зокрема, він провів нараду з представниками силових структур. Як результат — прокурор області Анатолій Пришко своїм приписом, заборонив перекривати подачу газу на підприємство, наголошуючи на незаконність такої дії. Крім того, голова РОДА направив телеграму на ім’я прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням особисто втрутитися у вирішення цієї проблеми. А тим часом «Рівнеазот» відправив до столиці близько 300 працівників пікетувати будівлю НАК «Нафтогаз України». Заходи мали ефект — газопостачальне підприємство відмовилось від рішучих дій. Тимчасово.

Довідка «РВ» ЗАТ «УкрГазЕнерго» з 2006 року було основним імпортером природного газу в Україну, який купувало у «РосУкрЕнерго». 50% акцій ЗАТ «УкрГазЕнерго» належить НАК «Нафтогаз України», решта — компанії «РосУкрЕнерго». 45% «РосУкрЕнерго» належить бізнесмену Дмитру Фірташу, який є й власником «Рівнеазоту». Розпорядженням Кабміну від 6 лютого ц.р. «УкрГазЕнерго» як зайвого посередника було усунуто з газового ринку України. Як стало відомо у середу, НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» (Росія) домовилися, що з травня цього року природний газ для промислових підприємств ВАТ «Рівнеазот» та інших, які контролює український бізнесмен Дмитро Фірташ, поставлятиме компанія «Газпром збут Україна». Ці домовленості були досягнуті на переговорах в Москві 22 квітня між керівництвом обох компаній. Крім того, сторони домовилися, що газ, спожитий підприємствами Фірташа в березні-квітні, буде сплачено за договором з ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також