Голос за землю

2505 0

Ми у соцмережах:

Голос за землю

Міська рада Рівного не така багата, як Верховна Рада України, де за потрібне голосування депутатам, подейкують, платять шалені гроші. Коштів у міської ради немає, зате є земля, про зловживання із розподілом якої говорять вже другий десяток років. Попри численні скандали, "земельна валюта" працює безвідмовно. Це засвідчило голосування за передачу в оренду приватній фірмі майна комунального підприємства "Теплотранссервіс". А от "розрахуватися" за це голосування земельними ділянками на цьому пленарному засіданні не вийшло. Доведеться чекати наступного.

Ще під час підготовки до сесії точилися розмови, що 67 земельними ділянками біля Басівкутського озера та на вулиці Київській хочуть розрахуватися із депутатами за голосування у підтримку передачі в оренду комунального майна. Із листівками, у яких роз'яснювались вищезгадані "підступні корупційні плани влади", до приміщення, де відбувалася сесія, прийшли мітингувальники від "Свободи". До зали засідань пустили тільки депутатів, заздалегідь надрукувавши одноразові перепустки на сесію. Для повної упевненості біля приміщення чергувала група із десятка популярних останнім часом у народі міліціонерів. Вже після сесії міський голова Володимир Хомко зізнався, що знав про намагання певних сил зірвати сесію. Саме тому і було вжито додаткових заходів безпеки.

На "земельній" сесії міськради було велелюдно
Частину земельних питань проголосували дуже швидко — заяви на узаконення землі, отриманої у вигляді спадщини, та в користування під городи. А от до розгляду заяв тих самих 67 громадян, які претендували на 10-12 соток землі на околицях Рівного "під садівництво" справа так і не дійшла. І нехай це "садівництво" нікого не бентежить — на розданих раніше "садових" ділянках навколо міста вже височать багатоповерхові маєтки "садівників". Питання виділення землі новій групі "садівників" вирішили розглянути 25 липня. Кажуть, що це проста формальність — фактично земля вже давно розподілена.

Коментарі

Володимир Хомко, міський голова Рівного: — Будь-хто може подати документи на отримання земельної ділянки, і ми будемо змушені це питання виносити на сесію міської ради. Інше питання, чи проголосують депутати за виділення цієї ділянки. Якщо ж прохання про виділення землі не розглянемо, то людина може звернутись до суду, і нас зобов'яжуть винести це питання на сесію. Такі прецеденти вже були. Олексій Бучинський, депутат обласної ради, колишній депутат міськради, фракція "Свобода": — У Рівному є земельна черга, яка ведеться ще з 90-х років. Відповідно, було б логічним віддавати вільні земельні ділянкі тим, хто перебуває у цій черзі згідно з поданими заявами. Тоді було б частково зняте і квартирне питання. Втім, землю тим, хто стоїть у черзі, ніхто не пропонує. У Рівному діє організоване злочинне угруповання з числа працівників управління земельних відносин, земельної комісії міської ради, деяких депутатів найбільших фракцій у міській раді та міського голови, які роздають ці ділянки за хабарі. До того ж, дають їх людям, які в черзі навіть не перебувають. Скільки це коштує, я не знаю, але це набагато дешевше, ніж офіційно купувати землю. Фактично на кожну сесію виноситься по 5 — 6 таких земельних ділянок. Нахабство міської влади досягло межі — на цій сесії у кілька питань порядку денного "втиснули" 73 земельні ділянки. Спробували роздати ці ділянки не випадково. Це плата міської влади депутатам за позитивне голосування в передачі в оренду "Теплотранссервісу". Мені відомо, що в списку на отримання цих ділянок — куми та свати 30 депутатів міської ради. Половина з них є членами фракції "Батьківщина". Загальна площа цих земельних наділів — понад сім гектарів. Якби їх виставили на аукціон, про який раніше постійно говорили депутати від "Батьківщини", місто могло б отримати щонайменше 30 мільйонів гривень. Щоб не допустити цього "дерибану" землі, на наступне пленарне засідання міської ради має приїхати наш народний депутат Олег Осуховський. Будемо захищати інтереси громади міста в рамках чинного законодавства. Перед розглядом питання про передачу комунального підприємства "Теплотранссервіс" в оренду приватникам, голова фракції "Батьківщини" у міськраді Юрій Запорожець зачитав заяву. З якої стало зрозуміло — теплопостачальне підприємство в оренду таки віддадуть. Не завадили опозиціонерам підтримати владу і погрози надіслати Юлії Тимошенко відеозапис з голосуванням депутатів її партії у міській раді за "розбазарювання" комунального майна. У підсумку рішення підтримали 43 депутати. Обласний центр тепер 10 років не матиме свого теплопостачального підприємства, а постачатиме рівнянам тепло та гарячу воду приватне "Рівнетеплоенерго".

Коментарі

Володимир Хомко, міський голова Рівного: — У "Теплотранссервісу" боргів — на 120 мільйонів гривень. Що будуть робити з тими боргами орендарі після підписання угоди, мене вже не цікавитиме. Як і не будуть цікавити ліміти на газ. Головне, щоб тепло в оселі рівнян подавалось вчасно та послуга ця була якісною. Крім того, від оренди обох теплопостачальних підприємств місто щомісяця буде отримувати мільйон гривень. Ці гроші зможемо використати на ремонт дахів, ліфтів і т.д. Земля та майно підприємства залишаються у комунальній власності і через 10 років повернуться місту покращеними, оскільки орендар буде вкладати в них кошти. Якщо орендар не справиться із взятими на себе зобов'язаннями, ми зможемо достроково розірвати договір. Олександр Лащук, депутат Рівненської міської ради: — Ще два роки тому стало зрозуміло, що "Теплотранссервіс" готують до передачі в приватні руки. Кілька разів намагався зупинити цей процес, втім, депутати мене не підтримали. Влада вирішила не проводити громадські слухання з приводу доцільності оренди комунального підприємства. Не вистачило голосів і на введення мораторію на оренду КП "Теплотранссервіс". Таким чином, через дії міської влади ми отримали приватного монополіста в сфері теплопостачання. Рішення про передачу "Теплотранссервісу" в оренду приватній структурі я вважаю найбільшою оборудкою в місті за останні 20 років. Юрій Запорожець, голова фракції "Батьківщина" в Рівненській міській раді: — Як показує практика і досвід останніх років, комунальне підприємство "Теплотранссервіс" з різних причин не справляється з відповідними завданнями, а його борг перед постачальниками та кредиторами сягнув астрономічних 122 мільйонів гривень. Фактично така сума боргу ставить наше місто і всіх його мешканців перед загрозою інфраструктурного колапсу, бо робить малоймовірним отримання належних обсягів газу на опалювальний період 2013-14 р.р. До цього додається загроза накладення кредиторами арешту на майно "Теплотранссервісу" з усіма відповідними наслідками для міста. На цьому тлі можливість передати в оренду майно підприємства "Теплотранссервіс" (разом із його боргами) виглядає цілком оптимальним рішенням. Тим паче, що на вартості самих послуг теплопостачання це ніяк не позначиться, бо орендар зобов'язаний (як і всі теплопостачальні підприємства України) діяти в межах тарифів, які встановлює Київ (НКРЕ). З огляду на це, фракція ВО "Батьківщина" не бачить підстав голосувати проти визнання дійсними результатів конкурсу з передачі в оренду майна "Теплотранссервіс", і його підтримала.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також