Голову гучно зневажили… у тротиловому еквіваленті

1695 0

Ми у соцмережах:

Голову гучно зневажили… у тротиловому еквіваленті

У вівторок, коли голова облдержадміністрації Віктор Матчук на Харківщині разом з Президентом брав участь у заходах до 75х роковин голодомору 1932–1933 років, мешканці Костопільського району раз у раз здригалися від гучних вибухів з території Рівненського військового полігона. Мало того, вибухи лунали з такою силою, що в багатьох оселях жителів як прилеглих до полігона сіл Малої Любаші та Борщівки, так і розташованого за 15 кілометрів Костополя осипалася штукатурка, вилітали шибки та все ходило ходором. У тому, що саме відбувається, люди не сумнівалися — на полігоні знову утилізують непридатні чи зайві боєприпаси. Натомість досі нечувана гучність вибухів викликала у них великий подив, адже костопільчани ще не забули, як два з половиною місяця тому військові на вимогу Віктора Матчука пообіцяли підривати за раз боєприпасів не більш як 100 кг у тротиловому еквіваленті.

У вівторок, коли голова облдержадміністрації Віктор Матчук на Харківщині разом з Президентом брав участь у заходах до 75х роковин голодомору 1932–1933 років, мешканці Костопільського району раз у раз здригалися від гучних вибухів з території Рівненського військового полігона. Мало того, вибухи лунали з такою силою, що в багатьох оселях жителів як прилеглих до полігона сіл Малої Любаші та Борщівки, так і розташованого за 15 кілометрів Костополя осипалася штукатурка, вилітали шибки та все ходило ходором. У тому, що саме відбувається, люди не сумнівалися — на полігоні знову утилізують непридатні чи зайві боєприпаси. Натомість досі нечувана гучність вибухів викликала у них великий подив, адже костопільчани ще не забули, як два з половиною місяця тому військові на вимогу Віктора Матчука пообіцяли підривати за раз боєприпасів не більш як 100 кг у тротиловому еквіваленті. Нагадаємо читачам, 8 серпня, напередодні початку утилізації боєприпасів, на полігоні провели експериментальні вибухові роботи, за якими спостерігала спеціальна комісія у складі представників управління охорони навколишнього природного середовища, екологічної інспекції, облдержадміністрації, обласної ради, командування 13 армійського корпусу та управління з питань НС та ЦЗН. Якщо коротко, то поки одні члени комісії контролювали, щоб військові не заклали менший від обумовленого заряд вибухівки, інші, а головне — Віктор Матчук, подалися у Малу Любашу. Почувши доволі гучний вибух та побачивши, як дрижать шибки у вікнах хати, в якій він обідав, голова РОДА був однозначний з висновком: «Тепер я розумію цих людей. Немає сумніву, що кількість заряду потрібно зменшувати». Присутній поряд Володимир Петраченко, директор компанії «Трансінтекс», яка здійснює утилізацію боєприпасів, сперечатися не став: «Раніше закладали заряд по 200300 кілограмів у тротиловому еквіваленті, сьогодні — у 150, наступного ж разу візьмемо лише 100 кілограмів». — Після того як п. Матчук побував у нас, стало спокійно. Хоча на полігоні продовжували підривати боєприпаси, згодом проводилися військові навчання, вибухи було ледь чути. На початку цього тижня знову стало нестерпно, навіть гірше, ніж колись. Такі вже сильні ті вибухи були, що я злякалася, що сільрада завалиться, — розповіла працівниця Малолюбашівської сільради. — І найгірше, що людей цього разу навіть не попередили, що будуть щось підривати. Ми вже й не знаємо, куди звертатися та чи можна якось зарадити справі. Якщо вже й голова обласної адміністрації не указ військовим, то хто на нас, селян, зважить.

Коментар Василь Кушнірук, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Костопільської РДА: — Вибухи насправді лунали надзвичайно гучні, у понеділок я налічив шість залпів, у вівторок до обіду ще два. Жодної інформації щодо цих вибухових робіт ми не отримували. Натомість до нас масово почали звертатися занепокоєні мешканці. Як-от телефонує костопільчанин з вулиці Зарічної та мало не плаче: «Стеля та стіни вкрилися тріщинами, робіть щось!». Інвалід з Малої Любаші: — «Вибухи такі, що аж страшно стає». До речі, у цьому селі ситуація найгірша. В багатьох оселях облетіла штукатурка, тріщини на стелі і стінах, у школі люстри попадали. Зараз ми збираємо заяви від людей, оселі яких зазнали руйнування, а на полігоні вже працює спеціальна комісія. Можливо, питання не пройде поза увагою сесії обласної ради. Тим часом представники компанії, яка проводить утилізацію, жодної вини за собою не визнають. Кажуть, що робили все за інструкціями та графіками, що заряд закладали не більше 100 кг у тротиловому еквіваленті.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також