І лікар, і бізнесмен. У протипухлинному центрі звільнили завідувача відділення

3371 4

Ми у соцмережах:

Яків Пархоменко. Фото «4 влада»

Лікування раку обходиться у десятки, а то й сотні тисяч гривень. Рятуючи своє життя чи життя рідних, мало хто береться скаржитися на високі ціни чи допитуватися, за що змушують платити у лікарні. А як недавно з’ясувалося, у Рівненському протипухлинному центрі завідувач відділення променевої діагностики заробляв на довірі пацієнтів немалі суми. І лише після розголосу про його діяльність втратив керівну посаду.

Будучи завідувачем відділення променевої діагностики тоді ще Рівненського онкодиспансеру, Яків Пархоменко у листопаді 2017 року зареєструвався як підприємець. А уже навесні підприємець Пархоменко підписав договір з облрадою на оренду 67 «квадратів» у диспансері — приміщення, де раніше працював томограф закладу. Проте старий томограф вже давно вийшов з ладу, а купувати новий за бюджетні кошти не збиралися, бо дорого. Тож керівництво диспансеру погодилося на начебто і хорошу угоду з Пархоменком: віддають в оренду приміщення, а він ставить томограф, куплений за власні кошти.

За даними з сайту облради, лікар-підприємець за місяць оренди сплачує трохи більше 7 тис. грн. Проте хоч і минув рік, приватний томограф у протипухлинному центрі так і не запрацював. Головний лікар закладу Григорій Максим’як зазначає, що встановлення та ліцензування такого обладнання — тривалий процес, який займає до півтора року, тож така затримка з боку підприємця — очікувана. Будь-яких інших послуг в орендованому кабінеті не мали б надавати. Проте як показала у розслідуванні «4Влада», до кабінету працівники диспансеру відправляли пацієнтів, які проходили УЗД на обладнанні, купленому за бюджетні кошти. Апарат для діагностики у цьому кабінеті не стояв, проте була медсестра, якій пацієнти платили за «витратні матеріали» для УЗД — у межах 200 грн.

Витратні матеріали за бюджетні кошти і справді не забезпечують. Проте як зазначалося у розслідуванні, насправді вони коштують дешевше. Після скандалу Якова Пархоменка було звільнено з посади завідувача відділення і позбавлено премій, проте він залишився працювати лікарем-рентгенологом, а заодно і підприємцем. Хоча його підприємницька діяльність у протипухлинному центрі тепер піддається сумніву.

Депутат облради Микола Кучерук вимагає, аби облрада надіслала прохання до управління захисту економіки — перевірити факти можливої корупції й притягнути до відповідальності винних. Окрім того, п. Кучерук пропонував розірвати договір оренди з Пархоменком або ж внести до договору зміни, зобов’язавши лікаря-підприємця за обстеження на його томографі брати суми, що не перевищуватимуть ціни в інших приватних клініках. Бо як заявив Микола Кучерук, ймовірність того, що у протипухлинному центрі пройти томографію буде дорожче, аніж деінде у Рівному, висока, адже лікарі, ймовірно, направлятимуть на обстеження саме до колеги. Тип паче, що і їхати далеко пацієнтам не доведеться.

Григорій Максим’як, головний лікар протипухлинного центру:

— За оренду підприємець сплачує. Якщо томограф не запрацює, то будемо вирішувати питання щодо розірвання договору. А так Пархоменко зробив одне незначне порушення: у поняття «медичної практики» (що стосується оренди кабінету. — Ред.) включив торгівлю предметами медичного призначення. Така торгівля не вимагає спеціальної ліцензії. Він міг би продавати витратні матеріали для УЗД, якими нас не забезпечує держава, і в коридорі, але порушив договір оренди — за що і отримав покарання.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також