Цвіль зазвичай обрізають, а неушкодженоу частину продукту споживають. Але чи можна це робити?
Навіть якщо краєчок батона покрився цвіллю, необхідно викинути все, адже клітини грибків легко проникають у продукт і є в ньому, навіть якщо ви їх не бачите.
Якщо хліб був попередньо порізаний, це може перешкодити поширенню цвілі по всій буханці, але не гарантує безпеки. У людини, яка вжила продукт з пліснявою, можуть розвинутися алергія і розлади дихання. Також медики відзначають, що навіть вдихання спор цвілі грибка може бути небезпечним.
Чим їжа м'якша, тим легше цвілі проникнути у весь шматок продукту. Саме тому хліб, м'які фрукти, м'ясо та джеми, які запліснявіли навіть з одного краю, слід викидати одразу.
А ось тверді сири і тверді овочі можна очищати від цвілі й вживати в їжу. Також якщо одна або кілька полуниць або малини в контейнері запліснявіли, то немає необхідності викидати всі ягоди. Просто переконайтеся, що цвіль не поширилася на інші ягоди.
Існують їстівні види цвілі, зокрема, популярними є особливі види твердих сирів з цвіллю.