Камені «спіткнулися» об митницю

2744 0

Ми у соцмережах:

Камені «спіткнулися» об митницю

Цього понеділка у Рівному чекали відомого німецького митця Гюнтера Демніга, який мав встановити у місті так звані камені спотикання — меморіальні знаки, що присвячені жертвам нацистів. Іноземець сам їх виготовляє у своїй майстерні й розміщує по всьому світу. Та несподівано уся церемонія зірвалася.

ГюнтерДемниг_камени спотикання (2)

Гюнтер Демніг і його камені
Максим Гон, керівник ГО «Центр студій політики пам'яті та публічної історії «Мнемоніка»:
— Нам важко зрозуміти, чому так сталося і що саме не сподобалося митникам. Про цю ситуацію дізнався від колег із Чернівців, бо п. Демніг мав приїхати спершу до них і встановити такі ж камені в їхньому місті, а вже потім приїхати на церемонію до Рівного. Колеги передзвонили мені минулої п'ятниці, близько 16-ї години і сказали, що камені затримуються на митниці, але причин цього вони не знають. А немає каменів — немає й церемонії! Помічник п. Демніга потім написав нам офіційного листа, що візит до Рівного переноситься з 3 липня на невідомий термін. Неймовірно шкода часу і зусиль, бо ми півроку вели з ними переговори, узгоджували переклад написів (авторське право виготовляти ці камені спотикання з іменними латунними табличками має лише Гюнтер Демніг), узгоджували з місцевою владою місця розташування та готували необхідну для цього документацію, написали сценарій… Загалом каменів у Рівному мало бути п'ять: один хочемо закласти на Театральній площі у пам'ять про розстріляну поетесу-рівнянку Зузанну Гінчанку; другий — біля входу у Свято-Воскресенський собор на честь отця Володимира Мисечка, який відмовився співпрацювати з окупаційною владою; третій і четвертий — на вул. Соборній, 96, присвячені Якобу Крулику та його доньці Рахелі, які вчинили самогубство, щоб не потрапити до рук нацистів і не бути замордованими ними; п'ятий — у провулку Ігоря Волошина, на згадку про Якова Сухенка, Праведника народів світу, який рятував євреїв від нацистів. Коли митниця пропустить камені й коли нам вдасться запросити п. Демніга до Рівного знову (а у нього дуже щільний графік і треба домовлятися з його помічником заздалегідь), нам невідомо. Не виключено, що на це піде місяць. Бо проблема ж не у рівненських митниках, а десь вище — вочевидь, у столичних. Рівне мало стати третім містом в Україні, після Чернівців та Переяслав-Хмельницького, де будуть встановлені ці «камені спотикання».
Зазвичай «камені спотикання» вмонтовують у тротуар перед будинком, де мешкали або працювали жертви нацистів. Але ніколи у місцях, де їх було вбито. Бо за задумом Гюнтера Демніга, камені Stolpersteine покликані шанувати пам'ять про життя цих людей, а не їхню смерть. А у бруківку їх вставляють навмисне, щоб кожен, хто читає ці написи, в буквальному розумінні схилився перед загиблими. На сьогодні німецький скульптор, який заради цього 20 років мандрує світом, встановив понад 50 тисяч таких меморіальних знаків.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також