Карієс і серце

955 0

Ми у соцмережах:

Карієс і серце

Зубний камінь, карієс і наліт — це не тільки питання здоров'я зубів і естетики. Гнилі зуби — це постійний потік чужорідних бактерій, з якими організм невпинно бореться.

Одна з головних функцій імунітету — «відловлювати» пухлинні клітини-мутанти, які щомиті народжуються в організмі кожного з нас. Здорова імунна система зазвичай з цим завданням справляється швидко, але якщо її сили будуть іти на боротьбу з інфекцією від гнилих зубів, то клітини-мутанти залишаться «без нагляду», що може спровокувати навіть і розвиток онкозахворювань. Крім того, організм може дати аутоімунну реакцію — тобто обрушитися з імунною агресією на свої клітини, сприйнявши їх за «чужі». Такий механізм лежить в основі розвитку аутоімунних захворювань (системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит та ін.).

Особливу небезпеку хворі зуби представляють для серця. Постійне запалення в порожнині рота може призвести до бактеріального ендокардиту — набутого пороку серця, а також до захворювання гайморових пазух і гнійних запалень м'яких тканин, які виникають від ускладнень нелікованого карієсу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також