Хліб з кислотою: чи купуватимуть його рівняни?

1504 0

Ми у соцмережах:

Хліб з кислотою: чи купуватимуть його рівняни?

Про здоров’я мешканців Рівненщини хоче потурбуватися заступник міського голови Рівного Світлана Богатирчук-Кривко. Вона готує резолюцію, в якій ітиметься про збагачення харчових продуктів фолієвою кислотою (вітамін В9). Планують додавати цей мікроелемент у хліб чи борошно. Таким чином, вважає п. Богатирчук-Кривко, можна зменшити ризик захворіти на рак, серцево-судинні захворювання і запобігти вродженим вадам у дітей.

Про збагачення харчів вітаміном В9 в Україні говорилося ще кілька років тому. Однак далі балачок справа не просувалася. А нещодавно у Будапешті відбувся перший саміт країн Центральної та Східної Європи з преконцепційного здоров’я і запобігання вродженим вадам розвитку, на якому побувала рівненська делегація, до якої входила і Світлана Богатирчук-Кривко. Власне, там вона і дізналася, що почати додавати у продукти фолієву кислоту можна на регіональному рівні, для цього не треба чекати, поки ця програма почне діяти у всій Україні. — Я готую резолюцію, яку в листопаді представлю обласній владі. Якщо чиновники її приймуть, то вже невдовзі в області можна буде випікати хліб з фолієвою кислотою. Таким чином, наша область може бути піонером у цій програмі, — зазначила п. Світлана. Як розповіла завідувачка обласного медико-генетичного центру обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В.Поліщука Любов Євтушок, збагачення продуктів фолієвою кислотою проводять у 40 країнах світу: — Як показує їхній досвід, таким чином можна значно знизити показник вроджених вад серця у дітей, що свідчить про недостатню кількість фолієвої кислоти у матері. До речі, щороку на Рівненщині з вадами народжується 500600 дітей. Щоб нормалізувати рівень вітаміну В9 в організмі, не лише жінкам, але й чоловікам треба щоденно вживати по 0,4 міліграма цього мікроелемента. Він міститься в зелені, апельсинах, печінці. Однак його концентрація в продуктах для людського організму недостатня, тому краще вживати фолієву кислоту в таблетках — 30 таблеток коштує до двох гривень. Тим часом у хлібопекарнях, схоже, випікати хліб з добавками не поспішатимуть. За словами голови правління ВАТ «Поліссяхліб» Віктора Нагорнюка, додавати у хліб фолієву кислоту вони почнуть лише тоді, коли їх переконають, що це справді потрібно і не збитково для підприємства: — Ми випікаємо хліб без усяких добавок і робити цього поки що не збираємося. Якщо ж в області й виникне така потреба, то, можливо, ми випустимо пробну партію хліба з фолієвою кислотою, щоб побачити, чи будуть його купувати. Якщо це виявиться для нас вигідним, то робитимемо це й надалі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також