Хрін — ліки для мозку, серця та кісток

3398 0

Ми у соцмережах:

Хрін — ліки для мозку, серця та кісток

Хрін покращує діяльність кишечнику, має жовчогінну, відхаркувальну, протицингову властивості. Його призначають при простудних захворюваннях, різних запальних процесах, хворобах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки, подагрі, ревматизмі, сечового міхура, шкірних хворобах.

Хрін містить клітковину, ефірні олії, фітонциди, багато вітаміну С, а так само вітамін В1, В2, В3, В6, Е, фолієву кислоту, а також такі макро- і мікроелементи як: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь і миш’як. Також корінь хрону містить цукор, різні амінокислоти, бактерицидну білкову речовину — лізоцим і органічні сполуки.

Вітаміну С в хроні міститься в п’ять разів більше, ніж в апельсинах і лимонах. За вмістом аскорбінової кислоти хрін не поступається плодам смородини, і лише в стиглому червоному перці його більше.

Наявні в хроні леткі речовини — фітонциди, які здатні вбивати хвороботворні мікроби, наділяють хрін бактерицидними властивостями.

У корені виявлено глікозид синигрин, при розщепленні якого утворюється алілова гірчична олія і лізоцим, що має бактерицидну дію. Алілова гірчична олія обумовлює гострий запах і смак хрону, володіє різко вираженою місцевою дією, викликає гіперемію шкіри і пекучий біль, при тривалій дії може викликати опіки і гангрену. Пари її викликають сильний кашель і сльозотечу. Прийнята всередину в малих дозах вона підсилює секрецію шлунково-кишкового тракту і збуджує апетит. У великих дозах може викликати явища тяжкого гастроентериту.

У листі й коренях є аскорбінова кислота, фермент мірозін та алілова гірчична ефірна олія.

Крім того, хрін кидають просто у відро води — для очищення, покращення якості. Питна вода, в якій плавають 1–2 корінці хрону, довго зберігається свіжою, має приємний смак і цілющі властивості. Вона сприяє виведенню з організму надлишків рідини та сечової кислоти. Така вода корисна людям поважного віку, оскільки зменшує набряки на ногах, подагричний та ревматичний біль, сприяє розчиненню каменів у сечовому міхурі.

Але хрін має й небезпечні властивості. Хрін подразнює слизову і шкіру і може при зловживанні викликати опік. Також його обережно варто застосовувати при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки, включаючи хронічний гастрит, виразки і коліти різного походження. Вважається протипоказанням до вживання хрону і дитячий вік. Також не варто вживати хрін при гострих запаленнях у внутрішніх органах, під час вагітності та у випадках індивідуальної непереносимості.

Прийом хрону радять обмежувати, оскільки він у великих дозах може підвищувати кров’яний тиск і викликати побічні кровотечі. Крім того, лікарі не радять їсти хрін людям, які використовують медикаменти з левоміцетином, тому що антимікробні компоненти, які містяться в продукті, перешкоджають дії ліків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також