Загальний аналіз крові: про що свідчать результати

4457 0

Ми у соцмережах:

Загальний аналіз крові: про що свідчать результати

На підставі показників крові можна виявити безліч різних відхилень та з високою точністю поставити діагноз. В наш час важливо вміти читати результати аналізу крові. При цьому варто розуміти, що це дозволить лише побачити, чи все гаразд з організмом. Точно і правильно трактувати результати аналізу крові та поставити діагноз може лише лікар, втім, як і призначати саме дослідження.

При призначенні загального аналізу кров може бути взята як із пальця, так і з вени. У дослідженні підраховується кількість клітин крові, їхній розмір, форма та колір. Основними показниками аналізу крові є: еритроцити; гемоглобін; лейкоцити; тромбоцити; лейкоцитарна формула; швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ).

Сучасний аналіз крові видається в друкованому або електронному вигляді, і поряд з переліком показників та їхнім результатом містить показники норми для різних вікових груп та статі.

Еритроцити

Це червоні кров’яні тільця, які містять гемоглобін та відповідають за доставку кисню з легень до тканин, а також за зворотний процес — виведення вуглекислого газу.

Підвищена кількість еритроцитів може сигналізувати про захворювання серця та легень, знижена — про анемію. Якщо ж ви є мешканцем гірської місцевості, то підвищений рівень еритроцитів для вас буде нормою, а знижений рівень еритроцитів може бути під час місячних.

Нормальний рівень еритроцитів у чоловіків віком від 16 років перебуває в межах 4,5–5,0, у жінок — 3,8–4,5.

Гемоглобін

Саме цей компонент еритроцитів робить нашу кров червоною, а його основна функція — у транспортуванні кисню до всіх тканин та органів.

Підвищений гемоглобін в аналізі крові може «розповісти» про недостатнє насичення тканин киснем, вроджену ваду серця, про шкідливість куріння, значні фізичні або психічні навантаження. Низький рівень гемоглобіну може свідчити про анемію, недостатнє харчування або бути результатом виснажливих дієт.

Показники гемоглобіну в нормі у чоловіків мають бути в межах 130–160, у жінок — 120–140.

Лейкоцити

Їх ще називають білими кров’яними тільцями, і вони є важливою частиною імунної системи, допомагаючи організму боротися з інфекціями, бактеріями та вірусами.

Підвищений рівень лейкоцитів, або лейкоцитоз, свідчить про інфекції бактеріологічного характеру, запалення, інтоксикацію або алергію. Лейкопенія (знижений рівень) говорить про наявність вірусних інфекцій та анафілактичний шок.

Норма лейкоцитів у крові людей старше 12 років перебуває у межах 4,0–9,0.

Тромбоцити

Тромбоцити відповідають за згортання крові. Підвищення рівня тромбоцитів може спостерігатися після активних фізичних навантажень, травм та в любителів нікотину. Зниження спостерігається під час місячних, вагітності, інфекційних захворювань.

Норма тромбоцитів для різних вікових груп та статей сильно відрізняється, але загальні значення мають бути в межах 200–400.

ШОЕ

Швидкість осідання еритроцитів може мати підвищені значення під час запального чи патологічного процесу в організмі. При цьому ШОЕ підвищується не моментально, а лише на 2–4 день захворювання, а максимальне збільшення спостерігається на початку одужання.

Прискорена ШОЕ свідчить про інфекційні, запальні захворювання, анемію, вагітність або менструацію. Уповільнена реакція притаманна для еритроцитозів, анафілактичного шоку, недостатнього кровообігу.

Нормальні показники ШОЕ для жінок становлять 3–15, для чоловіків — 2–10.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також