Хто очолить храм науки?

1439 0

Ми у соцмережах:

Хто очолить храм науки?

Демократія виявляється у дрібницях. Вибори — найвищий прояв народовладдя, тому до них завжди привертається найбільше уваги. 19 березня 2015 року відбудуться вибори ректора Рівненського державного гуманітарного університету — центру вищої гуманітарної освіти на Рівненщині і першого навчального закладу такого типу в Україні.

РДГУ Чи є на цих виборах фаворит? Так, це виконуючий обов'язки ректора Руслан Постоловський, доля якого тісно пов'язана з РДГУ. Цей університет по праву можна назвати його дітищем. У 1998 році ініціатива Руслана Постоловського щодо організації на Рівненщині потужного наукового та навчального центру була підтримана Рівненською ОДА та Міністерством освіти. Зауважимо, що наприкінці 90-х на Рівненщині було створено два університети — гуманітарний та технічний, а Острозькій академії надано статус Національного університету.

Постоловський
Руслан Постоловський
Багато хто пам'ятає ті непрості для України часи: криза неплатежів, брак коштів, сваволя олігархів губили багато ініціатив. Тому Руслану Постоловському довелося провести непрості багатогодинні переговори не лише з обласною адміністрацією та Міністерством освіти, але й з Міністерством фінансів, Міністерством економіки та Міністерством культури і мистецтв, з якими погоджувалася дана ініціатива. Наслідком його зусиль, які без перебільшення можна назвати титанічними, стало ухвалення 14 грудня 1998 року Кабінетом Міністрів України постанови про створення Рівненського державного гуманітарного університету. РДГУ було створено на базі Рівненського державного педагогічного інституту, державного інституту культури, училища мистецтв і культури та Дубенського відділення цього ж училища, Сарненського і Дубенського коледжів Рівненського державного педагогічного інституту. В результаті Рівненщина отримала потужний гуманітарний університет, значення якого складно переоцінити. Сьогодні ми добре усвідомлюємо, що у сучасному світі боротьба йде не стільки за територію, скільки за свідомість громадян. І саме молодому поколінню потрібно приділяти якнайбільше уваги. Рівненщина може пишатися своїм головним університетом. Сьогодні до структури РДГУ входять Інститут психології та педагогіки, Інститут мистецтв, 11 факультетів і 50 кафедр. Показово, що навчально-виховний процес не обмежується виключно університетськими аудиторіями, адже активно функціонують педагогічні класи або мікрогрупи в школах, відбувається навчання учнів 8-11 класів з математики, фізики та інформатики у Школі точних наук, яка функціонує при університеті, підготовка учнів до предметних олімпіад, наукове керівництво учнівськими роботами по лінії МАН. Молодь активно залучається до навчання на вечірніх підготовчих і місячних курсах перед вступом до університету. Руслану Постоловському вдалося відстояти своє дітище від намагань довести ситуацію з об'єднанням вишів до абсурду, дати відсіч тим, хто хотів погрітися на перерозподілі майна освітян. Спираючись на ентузіазм студентів та підтримку колег, в.о. ректора веде університет курсом на розвиток, обходячи мілини та рифи. Вже розпочато переговори про співпрацю з Шанхайським університетом, триває інтенсивна робота щодо створення Дистанційного університету — реакцією на вимоги часу. Сьогодні в університеті працюють 24 професори і доктори наук, 261 кандидат наук, 6 академіків, 4 члени-кореспонденти. Науковці університету публікують статті у вітчизняних і зарубіжних збірниках, монографії, навчальні посібники і підручники для студентів вищих навчальних закладів. РДГУ залишається визнаним лідером нашого краю як науковий центр. До речі, тон задає сам Постоловський — у нього понад 150 наукових публікацій. Хочу висловити сподівання, що вибори ректора стануть відповідальними та не будуть затьмарені маніпулятивними технологіями. Сьогодні, в умовах війни на сході, ми не маємо права допустити розбрату у храмі науки, маємо спільно працювати на перемогу.
Віктор Остапчук.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також