Кому платити?

2431 0

Ми у соцмережах:

Кому платити?

Міський голова Рівного Володимир Хомко заборонив з нового року власнику ринку "Моріон" брати орендну плату з торговців на вул. Шевченка. У понеділок він порадив цим людям створити громадську організацію, якій пообіцяв дозволити займатись вуличною торгівлею. Але в середу з'явилися нові "покровителі" торговців на вулиці Шевченка: одні кажуть, що це хлопці з УНСО, інші — що валютники. І почали вимагати плату за торгові місця. Торговці відмовились.

Те, що вулиця Шевченка у Рівному, що біля базару, так і не стане проїжджою, було зрозуміло давно — надто прибуткове місце. "Закривають очі" на незаконну торгівлю на ній тепер не тільки прокурори. А й міська влада. Спочатку вона своїми недолугими заборонними діями лише збурювала протестні настрої базарників. А згодом таки дала тимчасовий дозвіл на торгівлю на вул. Шевченка, щоправда, тільки до кінця 2014 року. Договір поки не продовжено. Його все одно скасує, як і попередній, прокуратура. Бо незаконний. І це визнає міський голова Володимир Хомко. А тому, так само як і прокурори, вирішив "закривати очі" на незаконну торгівлю. Бо, каже, криза і "людям треба якось виживати". Саме таку відповідь дав п. Хомко базарникам, які в понеділок прийшли у міськраду, стурбовані чутками про те, що їх виженуть з прилеглих до базару вулиць, а замість прилавків облаштують парковку для автомобілів. Після спілкування з головою люди трохи заспокоїлися. пикет_Хомка Володимир Хомко, міський голова, базарникам розповідав:

— Це все брехня, ніякої автостоянки там не буде! Вас неправильно інформували і ввели в оману ті, кому це вигідно. Просто я не хочу, щоб ви платили гроші у кишеню власникам ринку "Моріон", якщо ви стоїте на вулиці Шевченка. По цьому ринку уже порушено дві кримінальні справи. Перед тим мені компетентні люди порахували, що за рік там збирають не менше 5 мільйонів гривень з торговців. Краще, щоб гроші йшли у ваші кишені та до бюджету міста, правда ж? Торгувати на вулиці Шевченка взагалі не є законним, і за це на мене можуть подати до суду, але прокурор поки вирішив закрити очі. Пікет Хомко Пікет Хомко Я розумію, що всім треба виживати і що базари з міста у найближчі роки не зникнуть. Тому хочу, щоб усі торговці об'єдналися в громадську організацію, самі займалися своїми справами й не платили власникам ринку "чорним налом". Ми вирішили колись піти на поступки торговцям і віднайшли "шпаринку" у законодавстві. Дали дозвіл на облаштування ярмарку. Таким способом тимчасово узаконили вуличну торгівлю на прилеглих до центрального продуктового ринку вулицях. Поки мене не чіпають, я буду продовжувати дозвіл на торгівлю для громадської організації, яку створять самі торговці.
У середу Володимир Хомко додав:
— Наразі я не підписував жодного розпорядження щодо вулиці Шевченка, її нікому не дали у користування, а тому ніхто не має права вимагати у торговців грошей. Люди, які торгують там, мають створити власну громадську організацію, аби дбати про територію, і тільки цій організації (нікому іншому) я дам дозвіл на проведення ярмарку. А у конфліктах, які там зараз виникають, нехай розбирається прокуратура та міліція. А взагалі дуже цивілізовано з'ясовувати подібні конфлікти у суді.
павлюк
Вадим Павлюк
Вадим Павлюк, власник ринку "Моріон":
— Міського голову Хомка знаю років п'ятнадцять. Ми були завжди в нормальних стосунках. Тож здивований, чому раптом він вилив на мене стільки бруду. Тепер зможемо зустрітися тільки в суді. Наші юристи якраз готують позов до суду з приводу того, що міський голова довів до суспільства неправдиву інформацію. Повністю його виступу не чув, але судячи з того, що показували по телебаченню і публікували в пресі, там немає жодного слова правди. Наприклад, пан Хомко заявляє, що я отримую дохід 5 мільйонів гривень з вулиці Шевченка. Мені не потрібно брати калькулятор у руки, щоб довести, що це неправда. На вулиці Шевченка працює близько 100 підприємців. Середня ціна торгового місця — 1200 гривень у місяць. Якщо порахувати, у рік наше підприємство отримує трохи більше півтора мільйона гривень. Усі вони до копійки проходять через касовий апарат. Без сумніву, частина коштів після сплати податків і інших витрат у нас залишається, але ж це не сума в 3-4 мільйони, яку вказав міський голова! До того ж, у нас і так найвища вартість оренди у місті, тому зрозуміло, що жодна розумна людина не захоче платити утричі більше. Тим більше, таких цін немає не тільки в Рівному, а й в Україні. Щодо озвученої головою інформації про порушення проти ринку "Моріон" двох кримінальних справ заявляю, що на сьогодні мені не відомо про те, що проти мене чи когось із моїх співробітників відкрита будь-яка кримінальна справа. Що стосується "чорного налу", то якщо зловлять мене чи мого співробітника на тому, що він взяв якусь копійку без касового апарата, без сумніву, на мене мусять написати заяву. Таких заяв теж на сьогодні немає. І не може бути, бо люди не будуть платити 4 тисячі за робоче місце "чорним налом" хоча б тому, що не мають такого виторгу за місяць. Звучала від міського голови й пропозиція до торговців про створення громадської організації. Це теж введення в оману людей, бо такого апріорі не може бути. Адже громадська організація не має права отримувати прибутки, а тільки збирати і розподіляти членські внески. Щодо законності розпорядження про торгівлю на вулиці Шевченка, то це нехай з'ясовують юристи. Якщо Хомко сам підписав незаконне розпорядження, то хай сам на себе пише заяву до прокуратури. Він заявив також, що неподалік ринку не буде стоянки. Але я буду добиватися, щоб вона тут була. Бо немає доїзду до мого ринку, і це порушує мої права як підприємця. До речі, два роки тому на цій же вулиці хотіли зробити стоянку, але для маршрутних таксі. І мені відомо, що наближені до Хомка люди знову можуть лобіювати це питання. Можливо, звідти й вітер віє? А про ситуацію у середу я дізнався пізніше. Торговці розповіли, що приїхали представники УНСО і вимагали від них гроші. Люди з ринку їх вигнали. Із 1 січня нам орендної плати не платять, ніхто не має ніякого стосунку до цієї території.
митюхин
Андрій Мітюхін
Андрій Мітюхін, голова обласної організації УНСО:
— Конфлікту з торговцями вулиці Шевченка у нас не було. Навпаки, вони до нас звернулися по допомогу, тому ми і приїхали. Люди нарікали, що валютники разом із власниками "Моріону" придумують схему, як збирати з підприємців, які там торгують, гроші. Раніше базарники платили орендну плату "Моріону", проте мати справу із підприємством більше не захотіли, оскільки воно завищувало плату. А тепер до торговців прийшли валютники і сказали, що будуть створювати чи вже створили нову фірму і їй усі, хто торгує на Шевченка, мають платити гроші. Закінчилася суперечка на тому, що вирішили йти до міського голови, щоб він розбирав цей конфлікт.
Олена ВЛАСОВА, Анастасія АДАМЧУК, Алла САДОВНИК.
tag:Конфлікт Моріон


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також