Навіть найкорисніші овочі можуть провокувати загострення хронічних хвороб.
Фахівці рекомендують при наявності хронічних недуг ретельно стежити за тим, що ви кладете у свою тарілку і які фрукти їсте на десерт. Адже деякі плоди здатні призвести до виникнення вкрай неприємних симптомів, а то й спровокувати загострення недуги.
Наприклад, білоголова капуста, редька, редиска, ріпа не рекомендуються при захворюваннях щитоподібної залози. У великих кількостях болгарський перець може спровокувати порушення серцевого ритму і стенокардію, а при наявності порушень у роботі серцево-судинної системи від нього краще відмовитися зовсім.
Обережним треба бути і при вживанні спецій, приправ, різних соусів. При недугах шлунково-кишкового тракту під забороною хрін або будь-які приправи та соуси з ним. Гірчиця, цибуля, часник небезпечні для вагітних і при деяких хворобах та розладах травлення.
Діабетикам не можна зловживати фруктами з великим вмістом цукрів (банани, виноград, дині, хурма). Також солодкі фрукти можуть стати причиною загострення атопічного дерматиту та екземи, тому краще від них утриматися. При зниженому тиску протипоказані калина, чорноплідна горобина і компоти та варення з них, а смородина заборонена при підвищеному згортанні крові.