Що видає вік

960 0

Ми у соцмережах:

Що видає вік

За даними психолога Гейла Сальца (Gail Saltz), страх старіння — одна з найпоширеніших фобій, які відчувають люди. Річ у тім, що організм людини постійно змінюється, з віком проявляючи себе по?новому. І тому варто знати напевне, які вікові зміни для людини є нормою, а які — ні.

Втрачається чутливість зубів. З віком зуби стають менш сприйнятливими до холодної й гарячої їжі, що може призвести до нових проблем. Наприклад, людина перестає відчувати симптоми хвороб, наприклад карієсу.

Збільшується ніс. Деякі частини тіла продовжують збільшуватися протягом всього життя, наприклад ніс. Це відбувається через зміни в м'яких тканинах, м'язах і хрящах, які складають його основну структуру. Стрімкий ріст припадає на період 50?60 років. Крім того, кінчик носа з віком має властивість опускатися донизу.

Зменшуються стегна. Втрата рідини в клітинах організму, яка відбувається з віком, викликає видимі метаморфози з фігурою. Часте явище у жінок, наприклад, перехід від силуету «груша» (тонка талія, широкі стегна) до «яблука» (широка талія, вузькі стегна). У чоловіків зниження рівня тестостерону при старінні також впливає на розподіл жиру і окружність стегон, які зазвичай зменшуються.

Вії стають коротшими. Неправильний догляд за шкірою навколо повік, проблеми зі щитовидною залозою, алергічні реакції організму — одні з найпоширеніших факторів, що впливають на густоту і довжину вій. За даними досліджень, 44% чоловіків і жінок помічають, що з роками вії стають тоншими і коротшими.

Підвищується лібідо. З наближенням менопаузи гормональний фон у жінок стає нестабільним. Вчені вважають, що так природа збільшує шанс на продовження роду: репродуктивна функція знижується, а лібідо, навпаки, зростає. На думку психологів, 40 років — це сексуально розкріпачений час завдяки душевній рівновазі: діти вже більш самостійні, кар'єра стабільна. Крім того, позначається зменшення страху позапланової вагітності.

Збільшується розмір ноги. Ортопеди стверджують, що з віком ступня стає більш плоскою, а значить, збільшується в довжину і ширину. Це відбувається через те, що зв'язки і сухожилля з часом слабшають.

Зникають веснянки. Найчастіше вони бувають у людей зі світлою шкірою і рудоволосих. Як правило, веснянки з'являються в дитинстві, юності або молодому віці. Відповідно до думки фахівців, з роками ластовиння стає значно менше, а іноді воно повністю зникає.

Змінюються відбитки пальців. Протягом багатьох років було прийнято вважати, що відбитки пальців дані людині одні на все життя. Однак за результатами проведеного масштабного експерименту, частково змінити папілярні лінії може не тільки травма (наприклад шрами), але й вік.

Змінюється сприйняття кольорів. Як стверджують американські вчені, вікові зміни очей створюють для людини ефект жовтого фільтра. Це заважає відрізняти кольори: синій від фіолетового, а жовтий від зеленого.

Змінюється смак їжі. З віком оновлення смакових рецепторів на язику сповільнюється. Тому часті випадки, коли деякі продукти людина в молодості не вважає смачними, а згодом вони їй здаються ласощами. Зміни кулінарних пристрастей у жінок починаються приблизно з 50 років, у чоловіків — з 60.

Але незважаючи на все перераховане, люди у старшому віці, навіть стикаючись з певними труднощами, дивляться на життя позитивніше, ніж молоді.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також