У результаті масштабних досліджень вчені прийшли до висновку, що корисність мультивітамінів надто перебільшена. Так, наприклад, вони не гальмують старіння мозку, не зменшують ймовірність серцево-судинних захворювань, а від раку більш ефективно захищають регулярні заняття фізкультурою.
Природні вітаміни корисні для організму, однак окремі продукти містять в значних кількостях тільки деякі з них. Так, наприклад, вітаміну С багато в апельсинах і смородині, а каротину — в моркві. Щоб отримати відразу багато і різних вітамінів, було створено мультивітамінні препарати, які користуються величезною популярністю. Щоб перевірити їхню ефективність, вчені зібрали статистику багаторічних спостережень за десятками тисяч добровольців. Як виявилося, вживання мультивітамінів не впливає на ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера, серцево-судинних захворювань, а ймовірність раку знижує всього на 8%, що значно менше, ніж ефект від простої ранкової фіззарядки.