«Кормушка» на 30 мільйонів

3535 0

Ми у соцмережах:

«Кормушка» на 30 мільйонів

Минуло десять років з дня закриття міського Будинку культури «на ремонт». За цей час на «реконструкцію» споруди витратили понад 30 мільйонів бюджетних коштів. За ці десять років встигли «побудуватися» обидва міських голови, не кажучи вже про інших чиновників. А Будинок культури досі ремонтують. Причому звітувати про витрачені кошти чиновники відмовляються. Що робитиме влада після того, як «реконструкція» таки завершиться?

Хомко-будинок-культури

Володимир Хомко: «Почали ремонт Будинку культури ще до мого обрання на посаду міського голови»
Пригадаємо, як усе починалося. У 2005 році міський Будинок культури, в якому — єдина у Рівному концертна зала, відсвяткував 50-річчя і одразу закрився на ремонт. На той час міським головою Рівного був Віктор Чайка. Йому і належала ідея розпочати масштабну реконструкцію будівлі. Почали з приміщення, де тренується «Полісянка». З 2007 над цією ідеєю запрацювали інтенсивніше. За два роки виділили понад 10 млн. грн. Але як тільки змінився міський голова, фінансування реконструкції майже припинили. Останніми роками на ремонт виділяли не більш як по три мільйони гривень. Цього року, щоб нарешті завершити роботи, виділили з бюджету 5,4 млн. грн. Завершує ремонт закладу ТзОВ «Західбудцентр» Володимира Царука. Будинок культури фасад У 2013 році у будівлі нарешті відремонтували фасад та фойє. А тепер тривають роботи у концертній залі — незабаром тут буде готова сцена, на підлогу якої зараз вкладають дошки, та встановлено стільці для глядачів, які вже замовлено у Харкові. У реконструйованій концертній залі, кажуть, буде 600 глядацьких місць. Обіцяють, якщо не до кінця літа, то до кінця року остаточно ремонт Будинку культури завершити. Як тут не згадати про ще одне приміщення в парку — занедбану будівлю, в якій раніше був більярдний зал. Підприємець взяв його в оренду, і за кілька місяців тут уже почала працювати піцерія. А все тому, мабуть, що підприємець витрачав не бюджетні кошти, а власні. Павло Деркач, в.о. директора міського Будинку культури:
— Відповідальне за будівництво управління культури, тому там усі точні дані і про будівництво, і про те, коли воно закінчиться. Зараз у МБК працює виставкова зала, коли є експозиції, та приміщення, в яких займаються художні колективи. Цьогоріч Будинку культури — 60 років. Закінчимо ремонт і будемо святкувати.
Андрій Ткачук, в.о. начальника міського управління культури:
— Реконструкція завершується. Почекайте кілька місяців, закінчимо ремонт, запросимо на урочисте відкриття, переріжемо стрічку, а тоді розкажемо про всі витрати та чому стільки часу триває ремонт. Зараз така інформація тільки зашкодить нашій справі. Коштів для закінчення робіт цього року вистачає. Це споруда у центрі міста, підвищеної небезпечності, бо там буде багато людей, тому вона потребує нормальної реконструкції.
Володимир Хомко, міський голова Рівного:
— Почали ремонт Будинку культури ще до мого обрання на посаду міського голови. Були роки, що грошей не виділяли, бо у місті будували школу №14, що на Басовому Куті. Її потрібно було звести якомога швидше. Закінчили — і почали давати кошти на Будинок культури. Зараз там роботи — на завершальній стадії. Поряд утепляють житлові будинки; міські архітектори попрацювали, щоб кольори будівель гармоніювали з Будинком культури.
Олександр Нестерук, депутат Рівненської міської ради, член постійної комісії з питань освіти та культури:
— Міський Будинок культури — об'єкт серйозний, але на нього не вистачало фінансування, зокрема, через останні події в країні. Втім, як на мене, реконструкцію варто було б робити значно швидше, адже це центр міста. Не можу прямо когось звинувачувати у відмиванні грошей, але ж чому тоді аж 10 років ремонтували? За цей період значно змінився курс долара, зросли ціни... Можливо, справа у поганих фахівцях. Але впевнений, що якби тендери проводили прозоро, залучивши громадських активістів, а не кулуарно, усе було б по-іншому.
Петро Давидюк, колишній директор міського Будинку культури:
— На посаду директора мене запросив Віктор Чайка у 2007 році, коли закінчився мій контракт начальника міського управління культури. Запросив, бо були грандіозні плани реконструкції МБК. Ми знайшли хорошого дизайнера, щоб він зробив перепланування будівлі та ескіз нового фасаду. Споруді потрібно було надати нової, сучасної форми, а то вона була у дусі сталінського реалізму. Роботи тривали активно, доки не стало Віктора Чайки. На рік ремонт взагалі зупинився, а потім були постійні проблеми з коштами. У 2011 році у мене закінчився контракт і його не продовжили — був незручним для міської влади, бо захищав інтереси колективу, зокрема, коли йшлося про злиття з «Текстильником». Доки був на посаді директора, ми контролювали кожну витрачену копійку, хоча усіма коштами розпоряджалося міське управління культури. Ремонт у МБК роблять дуже якісний, матеріали використовують хороші. Окрім того, у концертному залі буде краща акустика. Те, що зробили 10 років тому, у хорошому стані. Щоправда, й досі на першому поверсі відчувається сирість.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також