Коронавірус «розгулявся», бо люди порушують карантин і противляться щепленням - рівненський лікар

3871 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Лікар з Рівного Павло Сільковський, який став відомий завдяки своїм порадам щодо протидії коронавірусу, висловився про різке зростання кількості інфікованих.

 Медик вважає, що нового спалаху пандемії COVID-19 можна було уникнути. Однак до сплеску призвела поведінка самих мешканців Рівненщини:


- 250 000 людей у Рівному і 630 000 - у Рівненському районі. Станом на ранок 18.03.21 у Рівненській ЦМЛ, яка приймає ковідних хворих з усього міста, околиць і навіть області - 199 стаціонарних пацієнтів. Розрахункова спроможність - 300 хворих.

Це багато чи мало? Це більше, ніж зазвичай лікується в інфекційному відділенні цієї лікарні. Чи важко медикам? Звісно. Чи мотивує держава медиків за важку роботу в ковідних відділеннях? Так, мотивує. Чи можна було уникнути пандемії? Звісно, що ні. Пандемії ставалися і будуть ставатися далі.

Чи розслабились люди за рік пандемії? Так, це є. Чи порушують карантин? І це спостерігається. При цьому 200 важких пацієнтів з багатьох сотень тисяч жителів. В існуючих умовах виглядає як Божа милість.

Чи багато людей хворіють повторно? Ні, небагато. Навіть ті, які хворіли рік тому? Так, навіть ті. Чи допоможе нам червона зона, закриті музеї, магазинчики і тренажерні зали? Запитання риторичне.

Сільковський переконаний, що друга хвиля коронавірусу триватиме недовго:

- Чи триватиме ця хвиля довго? Навряд чи. Дяка Богу, британський штам майже не чіпає тих, які перехворіли уханським. А самі британці кажуть, що до них уже прийшов штам філіпінський. Тому отримати імунітет все-одно доведеться.

Чи значить це, що потрібно махнути рукою і будь як буде? Ні, не значить. Загальних правил захисту потрібно триматися, вони відомі. Але це значить, що панікувати не варто. Ні, не все пропало. І не у всьому винний Степанов. Це погано, що хворіє багато. Але колективний імунітет здобувається так: або всі відносно швидко перехворіють, або всіх швидко вакцинують. Другий варіант неможливий. Залишається перший. Що і бачимо зараз. Бо якщо хворобу розтягнути на довго, то вона може гуляти по колу і наробити лиха ще більше.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також